Deficitul bugetar a atins, în mai, 3,1% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform datelor provizorii, execuţia bugetului general consolidat pe primele cinci luni ale anului s-a încheiat cu un deficit estimat de 16,7 miliarde lei, reprezentănd 3,1% din PIB. Ţinta pentru întregul an a fost renegociată cu FMI la 6,8% din PIB, de la 5,9% valoarea anterioară.

Veniturile încasate la bugetul general consolidat s-au ridicat la 64,2 miliarde de lei, cu 1,6% mai reduse faţă de realizările perioadei corespunzătoare din 2009. La principalele venituri fiscale se menţin scăderi importante ale încasărilor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Astfel, încasările din taxa pe valoare adăugată s-au redus cu 7,8%, cele din impozitul  pe  venit cu 6,4%, iar veniturile din impozitul pe profit cu 2,7%.

Încasările din contribuţii de  asigurări  sociale s-au diminuat cu 4,4%, în timp ce la accize s-a înregistrat o creştere de 20 de milioane de lei, ceea ce reprezintă o creştere de 0,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

De asemenea, s-au înregistrat creşteri la încasările din venituri nefiscale - cu aproximativ 800 de milioane de lei - precum şi la sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăţilor efectuate pentru proiecte cu finanţare europeană cu 915 milioane de lei.

Cheltuielile au crescut cu 5,7%

Cheltuielile bugetului general consolidat s-au ridicat la 80,9 miliarde de lei, mai mari - în termeni nominali - cu 5,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar s-au redus cu 0,6 puncte procentuale, ca procent din PIB, arată Ministerul de Finanţe.

Cheltuielile de personal sunt mai mici cu 965 de milioane de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 4,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus - la bugetul de stat - cu 5,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar pe ansamblul bugetului general consolidat sunt mai mari cu 3,1%, din cauza creşterii înregistrate la bugetele administraţiilor locale, cu 10,7%.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi transferuri  pentru programele de dezvoltare, în sumă de 9,8 miliarde de lei, s-au majorat cu 6,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent .

Cheltuielile cu şomajul au explodat

Cheltuielile cu asistenţa socială au urcat cu 13,4% faţă de cele din aceeaşi perioadă a anului precedent, cea mai mare creştere (+102,4%) înregistrându-se la asigurările pentru şomaj.

De asemenea, la nivelul administraţiilor locale au crescut cheltuielile cu asistenţă socială ca urmare a majorării venitului minim garantat începând cu 1 iulie 2009, precum şi a ajutoarelor acordate pentru nou-născuţi, pentru  constituirea familiei, încălzirea locuinţei.

Cheltuielile cu dobânzi s-au majorat cu 19,5%, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a creşterii în termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi angajării împrumuturilor pentru acoperirea acestora.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite