Decalajul dintre importuri şi exporturi creşte din nou. Motoarele comerţului exterior au obosit, importurile de mâncare au început iar să crească

Decalajul dintre importuri şi exporturi creşte din nou. Motoarele comerţului exterior au obosit, importurile de mâncare au început iar să crească

Importatorii au accelerat ritmul achiziţiilor de peste hotare în timp ce exportatorii au încetinit avansul livrărilor

În februarie, „cumpărăturile“ de alimente şi de produse chimice din străinătate au avansat cel mai mult, iar creşterea deficitului nu a mai fost consemnată din octombrie 2012.

Ştiri pe aceeaşi temă

România a avut, în februarie, un decalaj între importuri şi exporturi – deficit comercial – de 314,8 milioane de euro, cu 106,4 milioane de euro mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Ultima creştere a deficitului comercial lunar a fost înregistrată în octombrie 2012.

În februarie 2014, exporturile au însumat 4,3 miliarde de euro, iar importurile – 4,6 miliarde de euro. Comparativ cu aceeaşi lună din 2013, exporturile au crescut cu 12%, iar importurile – cu 14%.

În fiecare lună, începând din toamna anului 2012, creşterea exporturilor a depăşit-o pe a importurilor, dar iată că în februarie 2014 acest fenomen, benefic pentru economie, a început să dea semne că se opreşte.

Au obosit motoarele

Din datele INS referitoare la comerţul exterior reiese că principalele domenii care au contribuit la reducerea deficitului din ultimele 16 luni sunt cele care au adus creşterea deficitului din februarie.

În sectorul alimentar, spre exemplu, importurile au crescut în februarie faţă de ianuarie, dar şi în primele două luni.
În februarie, România a importat alimente şi băuturi în valoare de 344 de milioane de euro, iar în primele două luni aceste importuri au însumat 645 de milioane de euro; în primele două luni din anul trecut, valoarea lor era de 622 de milioane de euro.

O altă creştere a importurilor este consemnată în cazul produselor chimice: 686,1 milioane de euro în februarie, faţă de 569,2 milioane de euro în ianuarie.

Dar cel mai rău semn care se vede în statisticile oficiale este revenirea pe deficit în relaţiile comerciale cu ţările din afara Uniunii Europene. Tot începând din octombrie 2013, exporturile extracomunitare au depăşit lună de lună importurile, acesta fiind principalul motor de creştere al comerţului exterior ce pare să fi obosit.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (intra UE28) în primele două luni a fost de 5,9 miliarde de euro la expedieri şi de 6,6 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 71,4% din total exporturi şi 74,6% din total importuri.

Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (extra UE28) în perioada analizată s-a situat la 2,3 miliarde de euro în cazul exporturilor şi la 2,24 miliarde de euro în cazul importurilor, reprezentând 28,6% din totalul expedierilor şi 25,4% din totalul achiziţiilor.


Mai puteţi citi: 

Exporturile au crescut cu 6,3% în ianuarie, reducând deficitul balanţei comerciale la un nou minim istoric. România a avut, în ianuarie, un deficit comercial de 249 de milioane de euro, mai mic cu 49,8 milioane de euro decât cel înregistrat în ianuarie 2013. Exporturile au crescut cu 6,3% în euro, mai rapid decât importurile (4,6%), anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS).

Agricultura şi industria echipamentelor auto au fost în 2013 motorul exporturilor. Producţia agricolă foarte bună şi livrările de echipamente pentru automobile au dus exporturile la un maxim istoric de 2,4 miliarde de dolari. Experţii susţin însă că Republica Moldova nu are ce exporta
 
Ţările care provoacă cel mai mare deficit comercial Republicii Moldova: Ucraina, China şi România sunt în frunte. Exporturile Republicii Moldova au crescut cu circa 11% în anul 2013, dar avansul, deocamdată, nu modifică din temelii pieţele, iar importurile sunt de 2,5 ori mai mari. Anul trecut deficitul comercial s-a majorat cu 1,4% şi a ajuns la circa 3,1 miliarde de dolari
 
Premieră istorică: exporturile de alimente au egalat importurile în 2013. În 2013, pentru prima dată după Revoluţie, valoarea produselor agroalimentare trimise peste graniţă a depăşit pragul de 4 miliarde de euro, ajungând din urmă achiziţiile-record de alimente de la străini.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările