De ce vin mii  de vietnamezi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vietnamezi alba iulia

În urma memorandumului de colaborare în domeniile muncii şi protecţiei sociale între ministerul Muncii din România şi ministerul de resort din Vietnam, mii de muncitori vor veni să muncească în ţara noastră, îmbiaţi de veniturile care pot fi obţinute în construcţii.

Deficitul de personal din construcţii, turism şi din sectorul de producţie poate fi acoperit în mare măsură de ”importul” de angajaţi din Vietnam. Aceasta este concluzia reprezentanţilor Colorful.hr Leasing, companie membră a Grupului Romanian Software, care au participat recent la ceremonia de semnare a memorandumului de colaborare în domeniile muncii şi protecţiei sociale între ministerul Muncii din România şi ministerul de resort din Vietnam.

”Până în prezent, piaţa muncii din România a absorbit peste 3.000 de muncitori vietnamenzi, dintre care mai bine de 1.500 au obţinut avizele în prima jumătate a acestui an. Toţi sunt mulţumiţi de condiţiile de lucru şi de salariile din România, de aceea credem că semnarea acestui memorandum va susţine şi mai mult <<importul>> de muncitori din Vietnam. Anul viitor, sperăm să acoperim cât mai mult nevoia de muncitori din domeniul construcţiilor, producţiei sau turismului, unde la ora actuală deficitul este de câteva sute de mii de angajaţi”, a declarat Victor Dragomirescu, directorul general al Grupului Romanian Software, din care face parte şi compania de leasing de personal Colorful.hr Leasing.

Venitul mediu în Vietnam este de circa 150 de dolari pe lună, acesta variind în funcţie de domeniul de activitate. În România, companiile care angajează cetăţeni străini nu pot să le dea acestora, potrivit legislaţiei în vigoare, salarii mai mici decât salariul minim brut pe economie care în acest an este de 1.900 lei (circa 475 dolari).

România are în prezent, potrivit estimărilor oficiale, un deficit total de circa un milion de angajaţi, în timp ce Republica Vietnam are o populaţie de 94 de milioane de locuitori, dintre care aproximativ 60 de milioane sunt persoane apte de muncă. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite