De ce s-a închis fabrica Bergenbier de la Blaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima fabrică de bere construită în România după Revoluţie va fi închisă definitiv. Bergenbier SA a anunţat, zilele trecute, că va înceta activitatea la fabrica de bere din Blaj, o investiţie de 10 milioane de euro, ca urmare a scăderii cererii pe piaţa de profil. Rezultatul imediat este trimiterea în şomaj a 170 de angajaţi.

Pe termen mediu şi lung, închiderea fabricii determină pierderi importante pentru bugetul oraşului Blaj. Întreaga activitate de producţie bere şi malţ a fost mutată la fabrica din Ploieşti. „După prima jumătate a anului 2010, piaţa berii nu a dat semne de redresare, ci dimpotrivă, a continuat să scadă cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, după ce în 2009 scăzuse deja cu 14% faţă de 2008. Compania şi-a anunţat intenţia de a păstra operaţională doar fabrica de la Ploieşti", se afirmă într-un comunicat de presă al companiei Bergenbier SA.

„Am fost anunţaţi că începând cu 6 august 2010 au demarat negocierile cu sindicatul pentru începerea concedierilor. Impactul social negativ se va simiţi în Blaj, atât pentru familiile angajaţilor, cât şi pentru administraţia locală. Din impozitele pe salarii intra anual la bugetul local suma de 200.000 de lei", a spus Raluca Damian, purtătorul de cuvânt al Primăriei Blaj.

Legalitatea închiderii, contestată

Liderul sindical al angajaţilor, Iulian Varga, s-a arătat bulversat de modul în care a acţionat conducerea societăţii. „Am primit o înştiinţare prin care eram anunţat de o hotărâre a Consiliului de Administraţie care a decis, «de principiu», demararea unui proiect de închidere a punctului de lucru. Formularea «de principiu» nu există în Codul Muncii, motiv pentru care voi sesiza instituţiile abilitate ale statului. Trebuia să fiu prezent şi eu la şedinţa în care s-a luat această decizie. Din informaţiile mele, închiderea definitivă ar urma să fie aprobată la mijlocul lunii septembrie", a spus Iulian Varga.

Liderul de sindicat a completat că va căuta investitori pentru fabrica din Blaj. „Am primit acceptul conducerii pentru a căuta investitori care să preia măcar fabrica de malţ. Am speranţe că s-ar putea găsi cineva astfel încât să salvăm locurile de muncă", a încheiat Iulian Varga.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite