De ce nu se simte „boomul“ economic în buzunarele românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii de rând nu au resimţit o îmbunătăţire a nivelului de trai, în ciuda creşterii economice peste aşteptări
Românii de rând nu au resimţit o îmbunătăţire a nivelului de trai, în ciuda creşterii economice peste aşteptări

În ciuda creşterii-record a economiei româneşti în 2013, populaţia nu resimte încă o îmbunătăţire a nivelului de trai, economiştii arătând că acest lucru se vede în consumul slab.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat vineri, prin date de tip „semnal“, o creştere-record a economiei româneşti, de 3,5% în 2013 faţă de anul precedent, depăşind estimările de numai 2,8% înaintate de Fondul Monetar Internaţional (FMI). 

Avansul surprinzător pe întregul an a fost determinat după o creştere de 5,1% a Produsului Intern Brut (PIB) în ultimul trimestru din 2013 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012. De altfel, aceasta este cea mai mare creştere înregistrată de vreun stat membru al Uniunii Europene. 

Statistica va prezenta de-abia pe 5 martie evoluţia detaliată a PIB în 2013, însă datele publicate până acum privind anumite sectoare economice relevă faptul că industria, exporturile şi agricultura au fost motoarele. Mai exact, exporturile au urcat anul trecut cu 9,1%, producţia industrială a consemnat o creştere de 7,1%, iar agricultura, dependentă de condiţiile meteo, s-a bucurat de unul dintre cei mai buni ani. În schimb, consumul populaţiei a rămas extrem de fragil, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul marcând o creştere de numai 0,4%. 

infografie romania anului 2013

Economiştii: Creşterea maschează un consum slab

Premierul Victor Ponta a catalogat vineri creşterea economică din 2013 drept „o performanţă extraordinară“. Întrebat de ce avansul economic de anul trecut nu s-a simţit în nivelul de trai, Ponta a spus: „Dacă priviţi la grafice, această creştere s-a simţit“. De menţionat este faptul că nivelul câştigului nominal mediu lunar a crescut în 2013 cu 3,71%, însă acest avans a fost anulat într-o anumită măsură de rata inflaţiei de 1,55%. Sunt însă sectoare economice care au resimţit chiar tăieri de salarii. 

Creşterea economică solidă de anul trecut maschează o cerere internă slabă, însă consumul este de aşteptat să-şi revină în acest an, având în vedere tendinţa Băncii Naţionale de a susţine cererea, se arată într-o analiză a grupului Erste, acţionarul BCR. Analiştii Erste consideră că rata puternică de creştere economică din 2013 se datorează în principal recoltei agricole bogate şi dinamicii solide a exporturilor. De asemenea, explică aceştia, avansul economic solid din trimestrul al patrulea se datorează în principal unei majorări puternice a cheltuielilor publice în luna decembrie - 23,4 miliarde de lei, faţă de o medie lunară de 17,5 miliarde de lei în restul anului. 

Consumul populaţiei a evoluat slab până în decembrie, dar a crescut cu 4,8% în ultima lună din an, se mai arată în analiza Erste.

Profesorul de economie Mircea Coşea crede că avansul economiei nu se vede în veniturile populaţiei din cauza modului în care este condusă România. „Din cauza evaziunii, spre exemplu, rezultatele bune din agricultură s-au dizolvat aşa, ca o substanţă în apă, şi banii s-au scurs prin canalele evazioniste către zone care nu au nicio legătură cu nivelul de trai al populaţiei“, a spus Coşea.

Prim-vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), Florin Pârvu, spune că, în realitate, economia a crescut cu mai puţin de 1%. „Dacă dăm la o parte agricultura şi exporturile Dacia, rămânem doar cu 0,8% din această creştere. Toate aceste plusuri care se contabilizează în PIB nu ajung la români sau la IMM-uri“, a spus acesta. 

Creşteri peste aşteptări ale marilor economii

Germania şi Franţa, cele mai mari economii europene, au înregistrat rate de creştere economică peste estimările analiştilor în trimestrul al patrulea al anului trecut, semn că revenirea din zona euro accelerează, arată Bloomberg. 

Pe ansamblul anului 2013, Germania a înregistrat o creştere economică de 0,4%, faţă de 0,7% în 2012, în timp ce Franţa a înregistrat anul trecut o creştere a PIB de 0,3%. Economia Italiei, a treia din zona euro, a crescut cu 0,1% în perioada analizată, prima evoluţie pozitivă din ultimii doi ani şi jumătate, potrivit datelor oficiale anunţate vineri la Roma. Zona euro a ieşit din recesiune în cea de-a doua jumătate a anului trecut, după 18 luni de contracţie, însă creşterea economică se menţine la niveluri modeste. Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat săptămâna trecută că există posibilitatea unor noi măsuri de stimulare a economiei. 

tabel cresterea economica din UE

România, lăudată în presa internaţională

Creşterea economică peste aşteptări înregistrată de România în 2013 a fost consemnată şi de publicaţiile internaţionale. Jurnalistul Andrew MacDowall a scris pe un blog specializat al publicaţiei „Financial Times“ că o creştere a PIB de peste 5% este asociată în zilele noastre mai degrabă economiilor emergente din Asia sau Africa decât celor din Uniunea Europeană, menţionând că România a făcut o surpriză cu avansul PIB din ultimul trimestru. Jurnalistul britanic se întreabă încă din titlu dacă România este un nou tigru al Estului, însă precizează în text că este poate prea devreme pentru o astfel de catalogare, chiar dacă datele publicate privind evoluţia PIB oferă motive de optimism. 

„Businessweek“ consemnează că România a înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din 2008 încoace, „probabil impulsionat de avansul solid al exporturilor şi de îmbunătăţirea consumului“. Publicaţia mai arată că rezultatul unui sondaj realizat de Bloomberg în rândul a 13 economişti indicau un avans al PIB de numai 2,8% în 2013. Cotidianul bulgar „Sega“ notează că, în momentul de faţă, Bulgaria nu are nicio şansă să prindă din urmă economiile avansate din Uniunea Europeană. 

Neil Shearing, economist şef pentru pieţe emergente din cadrul Capital Economics, a declarat pentru Reuters că „sentimentul nostru este că vom vedea continuarea creşterii în regiune cu două-trei puncte procentuale în acest an, cu Polonia şi România în fruntea plutonului“. 

Vecinii de la sud se compară cu noi

Vecinii de la sud scot în evidenţă performanţa bună a economiei româneşti prin comparaţie cu cea a Bulgariei. Agenţia de ştiri Focus News notează că „economia României a crescut de cinci ori mai repede decât a Bulgariei“. Produsul Intern al Bulgariei a urcat în ultimul trimestru din 2013 cu doar 1% faţă de aceeaşi perioadă din 2012.  

Publicaţia cehă „Prague Post“ notează că, potrivit datelor Biroului European de Statistică – Eurostat, dintre toate statele Uniunii Europene, doar România a înregistrat o creştere mai mare decât Cehia în ultimul trimestru din 2013 comparativ cu trimestrul al treilea, respectiv 1,7%. Economia cehă a scăzut anul trecut cu 1,1%, iar în ultimul trimestru a consemnat o creştere de 1,6% faţă de intervalul iulie-septembrie.   


Mai puteţi citi: 

Creşterea PIB din 2013 nu se vede în buzunarele românilor. Surplusul se ascunde la stat, la multinaţionale şi în conturile evazioniştilor, cred economiştii. Economiştii consultaţi de „Adevărul“ în legătură cu creşterea surprinzătoare a PIB din 2013 arată că doar companiile multinaţionale şi cele de stat au câştigat cu adevărat ceva în 2013, în timp ce populaţia şi firmele mici româneşti au dus greul.

Ponta, despre plusul PIB de 3,5% în 2013: „Graficele arată că şi românii de rând au beneficiat de creşterea economică“. Într-o prezentare detaliată a performanţelor obţinute în 2013, Guvernul arată că agricultura, industria şi exporturile au fost principalele motoare ale economiei, iar salariile şi pensiile au crescut, astfel că şi românii de rând au avut de câştigat. Asta „se vede în grafice“, a spus premierul Victor Ponta.

Leul s-a apreciat uşor, ajutat de anunţarea creşterii-record a economiei româneşti din 2013.Moneda naţională s-a apreciat în prima parte a sesiunii interbancare locale, ca urmare a publicătii unor date peste aşteptări privind creşterea PIB de anul trecut. Astfel că BNR a publicat, la ora 13.00, un curs de referinţă de 4,4815 lei/euro, cu 1,13 bani mai redus faţă de joi.

România este tigrul Europei: avem cea mai mare creştere economică din UE. Creşterea economică de 3,5% în 2013 a României plasează ţara noastră pe locul 1 în topul Uniunii Europene al avansurilor PIB, reiese din datele centralizate la Eurostat – biroul de statistică al UE.

Ţările UE cu cele mai bune estimări de creştere a PIB în 2014. România, în top 10. Cea mai mare crestere a produsului intern brut (PIB) al unei tari din Uniunea Europeana (UE) ar putea sa ajunga la 4,2% in acest an, potrivit estimarilor Fondului Monetar International.

Economia României a crescut cu 3,5% în anul 2013. În trimestrul IV, a avansat cu 1,7% faţă de trimestrul III şi cu peste 5% faţă de acelaşi trimestru din 2012. In anul 2013, Produsul Intern Brut a crescut, comparativ cu anul 2012, cu 3,5%, arată datele comunicate azi-dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică (INS). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite