De ce nu merg afacerile în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Falimentele în Italia au vizat în general firmele de mici dimensiuni

Un sondaj publicat vineri de Banca Naţională a României arată că majoritatea companiilor au probleme dificil de rezolvat din punct de vedere al finanţării, în mare parte din cauza multiplelor schimbări legislative.

„Nivelul ridicat al fiscalităţii şi impredictibilitatea mediului fiscal continuă să domine clasamentul celor mai presante probleme pentru companii. Astfel, cei doi factori au fost consideraţi de 60 la sută şi, respectiv, de 59 la sută dintre companii ca având o influenţă semnificativă asupra activităţii lor”, se arată în raportul BNR.

Sondajul privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România (FCNEF) surprinde opiniile sectorului real cu privire la cele mai presante probleme în desfăşurarea activităţii, percepţia privind costul finanţării, nivelul maxim suportabil privind rata dobânzii şi efectele unor posibile evoluţii nefavorabile ale acesteia, percepţia asupra implicaţiilor unei posibile aprecieri/deprecieri a monedei naţionale.

Analiza este realizată pe baza răspunsurilor companiilor  la sondajul menţionat, iar principalele concluzii sunt următoarele:

▪ în ansamblu, în ultimele 6 luni, companiile au resimţit problemele într-o manieră mai puţin acută, rezultatele fiind susţinute de creşterea economică înregistrată pe plan intern şi de costurile de finanţare care sunt, în continuare, la un nivel relativ redus.

Cu toate acestea, unele preocupări legate de evoluţia mediului de afaceri se menţin.

Nivelul ridicat al fiscalităţii şi impredictibilitatea mediului fiscal continuă să domine clasamentul celor mai presante probleme pentru companii. O altă provocare o reprezintă problemele legate de creşterea costurilor cu forţa de muncă şi a celor de producţie, care rămân în topul celor mai importante probleme pentru companii, ca urmare a presiunilor generate de majorările salariale.

▪ intenţiile companiilor privind contractarea unui credit s-au menţinut neschimbate comparativ cu exerciţiul anterior. Astfel, 62 la sută dintre companii nu ar lua un credit în lei, iar 66 la sută nu ar lua un credit în euro, indiferent de costul acestora, deoarece intenţionează să îşi reducă gradul de îndatorare.

▪ capacitatea companiilor de a face faţă unor evoluţii nefavorabile privind rata dobânzii este redusă. Mai mult de jumătate din firmele chestionate care au credite în lei au răspuns că o majorare cu până la 3 puncte procentuale le-ar afecta semnificativ activitatea şi/sau capacitatea de rambursare a creditului. Similar, cea mai mare parte a companiilor care deţin credite în euro apreciază că activitatea acestora ar fi semnificativ afectată dacă rata dobânzii ar creşte cu până la 3 puncte procentuale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite