De ce nu avem buget pe 2019. Teodorovici: Îl avem de anul trecut pe masă la minister. Nici vorbă de deficitul de 5%

De ce nu avem buget pe 2019. Teodorovici: Îl
avem de anul trecut pe masă la minister. Nici vorbă de deficitul de 5%

Eugen Teodorovici - FOTO Eduard Enea

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici susţine că Guvernul are proiectul de buget „pe masă” încă de anul trecut, dar calendarul a fost întârziat de lipsa avizului CSAT. Oficialul a oferit şi câteva clarificări cu privire la deficitul pe care îl va înregistra România, anul trecut, precizând că nu este „nici vorbă de deficitul de 5%”.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Noi am avut bugetul de anul trecut, îl avem pe masă la minister. Numai că neavând aviz CSAT, ne-a scos din calendar. O să îl expunem poate săptămâna viitoare pentru a fi dezbătut, pentru a lua avize. Avem aviz CSAT, mai trebuie de la Consiliul Economic şi Social, de la Consiliul Fiscal, pentru ca la sfârşitul lui ianuarie, începutul lui februarie să ajungă în Parlament”, a spus ministrul de Finanţe, duminică, într-o emisiune la Antena 3.

Eugen Teodorovici, spune că preşedintele nu ar avea niciun motiv să nu promulge legea. „Cred că nu se va ajunge chiar la acel nivel încât să ni se blocheze de către preşedinte şi bugetul. (...) Refuz să cred, într-o ţară europeană în cursul unei preşedinţii a Consiliului, deci unică situaţie în România, să retrimiţi în Parlament un buget pe care Parlamentul ţi-l adoptă. Nu ai de ce. Nu ai niciun fel de motiv, decât dorinţa de a bloca ceva. De-asta eu sper, haideţi să luăm pas cu pas, cum dânsul ne învaţă foarte des, să încercăm cu toţii, nu doar noi, să respectăm legea şi Constituţia şi lucrurile vor fi exact cum am spus noi”, a completat Eugen Teodorovici.

Teodorovici a spus că aşa-numita „taxă pe lăcomie” nu este luată în calcul în bugetul pentru anul 2019.

„Apropo de economie, taxa pe lăcomie este zero în buget alocarea, bugetată. Nu anticipă niciun leu. Noi nu vrem să taxăm. Vrem să descurajăm banca să mai aplice astfel de dobânzi atât de mari şi nejustificate faţă de români. Şi în energie, la fel, noi pierdem, ca stat, prin acele taxe, în zona de energie, pentru că dividendele vor fi mai mici şi implicit eu, stat, câştig mai puţin, dar tocmai pentru economie, pentru consumatorul casnic este măsura aceasta luată”, a adăugat ministrul Finanţelor Publice.

Eugen Teodorovici a spus că pentru anul 2018 deficitul bugetar va fi mai mic de 3, „undeva la 2,9, în zona aceea”, iar în condiţiile în care deficitul pentru anul trecut a fost planificat la 2,97, acesta va fi mai mic, urmând ca la finalul lunii martie să fie gata cifrele oficiale.

„Pe 2019, nici vorbă de deficitul de 5. Undeva poate spre jumate de cifra pe care unii şi alţii o lansează, de 5”, a adăugat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a precizat şi că programul Prima Casă va avea şi în anul 2019 buget, însă suma alocată nu a fost stabilită deocamdată, spunând că acest program va avea componentă socială.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: