De ce nu ajung pepenii din Dăbuleni în hipermarketuri: „Suntem nevoiţi să îi dăm aici, în stradă”

De ce nu ajung pepenii din Dăbuleni în hipermarketuri: „Suntem nevoiţi să îi dăm aici, în stradă”

În timp ce pepenii autohtoni din Buzău au ajuns deja în hipermarketuri, celebrii pepeni din Dăbuleni se vând pe marginea străzii, cu cel mult un leu pe kilogram.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Suntem nevoiţi să îi dăm aici, în stradă. L-am da cu 1 leu şi 20 de bani cum e la minimarket, 2 lei, dar nu avem alte posibilităţi”, a spus Daniel Staicu, fermier, pentru stirileprotv.ro.

O altă femeie se plânge: „Nu are cine să ne ajute să încheiem contractele cu hipermarketurile, din cauză nu avem un organizator”.

Acestora li se întâmplă mereu să rămână cu marfa nevândută. Unii dintre agricultori au depus deja actele pentru o cooperativă şi speră ca lucrurile să se schimbe în bine.

Cei din Buzău, însă, s-au organizat. Şase fermieri şi-au pus în comun ideile, terenurile şi camioanele şi au format cea mai întinsă cooperativă agricolă din zonă. „Noi cultivam individual, ne vindeam marfa, o parte, că nu reuşeam să vindem tot, unde reuşea fiecare”, spune unul din ei.

Acum, cei şase se ocupă, la un loc, de producţie de la primele răsaduri, solarii, irigaţii şi până la livrare. „Avem tot lanţul care ne ajută să vindem. De exemplu, dacă astăzi recoltăm dimineaţa, până seara ajunge către magazine”, spune Marian Căpriţa, fermier.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările