De ce-și mută românii afacerile în afara granițelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Costurile de operare mai mici, impozitul pe proft de 10% și taxele pe salarii de câteva ori mai scăzute decât în țară se numără printre motivele pentru care o parte din oamenii de afaceri vor să-și mute activitatea în afara granițelor țării.

România percepe, în prezent, impozit pe profit de 16%, în timp ce, în țări vecine, precum Bulgaria, Ungaria sau Macedonia acesta ajunge la 10%. „Pentru că în România taxele și costurile de producție sunt mai mari, testez alte piețe vecine, precum Macedonia, Serbia sau Republica Moldova”, arată Maria Grapini, președintele firmei de textile Pasmatex Group.

Citeşte şi:
Firmele româneşti au migrat în Bulgaria pentru a scăpa de majorarea taxelor

Ea dă exemplul Macedoniei unde impozitul pe profit este de 10%, iar costurile cu salariile sunt de trei ori mai mici decât la noi. “Investitorii au alte facilități acolo, de exemplu profitul reinvestit nu se impozitează, iar plata TVA se face la un anumit interval, în funcție de mărimea companiei”, adaugă Grapini. Astfel, în cazul firmelor mari, TVA se încasează lunar, în a celor mijlocii – trimestrial, iar pentru cele mici – anual. “La noi, costurile angajatorului cu salariul unui angajat (de exemplu CAS sau șomaj), ajung și la 70%. În Macedonia, sunt de trei ori mai mici – la un salariu de 300 de euro, eu pot să dau statului 50 de euro”, explică ea.

Dacă Maria Grapini spune că o afacere are mai multe șanse de succes în afara țări tocmai pentru că regimul fiscal este mai atrăgător pentru investitori, economistul Mircea Coșea, prezent recent la videochat-ul Adevărul și adevărul.ro, arată că mutarea afacerii într-o altă țară este o soluție, dar pe termen scurt, adică 2011. Țări precum Ungaria și Bulgaria, care în prezent sunt mai stabile în comparație cu România s-ar putea să aibă anumite probleme în curând. "Probabil că vor fi mutate afaceri precum centre de sortare sau colectare, care presupun mai puține modificări fiscale", a declarat el.

Prea multă birocrație

Reprezentantii firmelor din Romania folosesc 202 ore pe an pentru a plăti taxele, potrivit unui raport pe 2010 al Băncii Mondiale. În schimb, bulgarii pierd 616 ore pe an. Singura diferență este că românii trebuie să facă 113 plăți anual pentru taxele pe care le are de achitat statului, în timp ce, bulgarii doar 17. În Macedonia, afaceriștii fac 40 de plăți anual și pierd și mai puține ore – doar 75.

În funcție de ușurința cu care poți plăti taxe aici, România se situează pe locul 149 din 183 de țări analizate. Taxele totale se ridică la 44,6% din profit în România, comparativ cu 20,9% din profit în Luxemburg sau la 68,4% din profit în Italia.

Citește și  Impozitul minim a falimentat mii de firme

 Registrul de achiziții comunitare, o altă piedică

Înregistrarea companiilor care vor să facă exporturi și importuri în interiorul Uniunii Europene este obligatorie într-un Registru de Achiziții Comunitare. Însă, oamenii de afaceri spun că nu era nevoie de încă un registru. “Ministerul Finanțelor are deja o bază de date, nu era nevoie să mai facem un alt registru. Practic firmele care voiau să facă afaceri în interiorul Uniunii Europene puteau să fie fie căutate după CNP-ul administratorului”, afirmă Cristian Pârvan, secretarul general al Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Ce spune noua lege? Persoanele care nu figurează în Registrul operatorilor intracomunitari nu pot avea un cod valabil de TVA pentru operaţiuni intracomunitare, chiar dacă acestea sunt înregistrate deja în scopuri de TVA.

Citește și: Începe înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite