Datoria publică a României a depăşit 36% din PIB în septembrie

Datoria publică totală a României a depăşit, la finalul lunii septembrie, 36% din PIB, de la 35% din PIB în august. Avansul faţă de sfârşitul anului trecut este de peste 6%.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice, totalul datoriei publice se ridica, la 30 septembrie 2010, la peste 185 de miliarde de lei. Aproape 94% din total era ponderea datoriei publice guvernamentale, în creştere uşoară faţă de luna anterioară şi cu peste un procent mai mare decât nivelul înregistrat la finalul anului trecut.

Pe de altă parte, ponderea datoriei publice locale şi-a consolidat scăderea atât faţă de luna august, cât şi faţă de decembrie 2009. Împrumuturile guvernamentale noi, contractate în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010, s-au ridicat la peste 48 de miliarde de lei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara săptămâna trecută că preocuparea trebuie să vizeze mai degrabă nivelul datoriei publice, decât cel al datoriei externe. El a arătat că pieţele internaţionale devin mult mai „nervoase" atunci când datoria publică în multe ţări, inclusiv România, depăşeşte 40% din PIB, deşi limita europeană este de 60% (criteriul Maastricht).

Isărescu a făcut aceste precizări în contextul declaraţiei şefului FMI, Dominique Strauss-Kahn, care vedea ca iminentă intrarea României în incapacitate de plată.

Deşi a dat asigurări că România nu se află în situaţia de a stopa plăţile externe, şeful băncii centrale a amintit că un nivel mic al datoriei publice nu înseamnă, neapărat, că nu poţi intra în incapacitate de plată. „Sunt ţări în America Latină care au intrat în default cu o datorie publică de 20%", a avertizat Isărescu.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: