Datoria omenirii a ajuns la un nivel record, o sumă de două ori mai mare decât PIB-ul întregii planete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123RF
FOTO 123RF

Datoria omenirii a ajuns la cote maxime, cifrându-se la 188 de trilioane de dolari, adică mai mult decât dublu faţă de PIB-ul mondial, conform Kristalinei Georgieva, director general al FMI.

"Datoria publică în economiile avansate este la un nivel care nu s-a mai înregistrat de la Al Doilea Război Mondial. În ţările emergente, datoria publică este la un nivel asemănător celui de la criza datoriilor din 1980", a declarat Georgieva, într-un discurs rostit la Washington.

Economiile avansate au realizat o creştere considerabilă a datoriilor acest lucru fiind cauzat în mare măsură de rezultatul măsurilor adoptate ca răspuns la criza financiară din 2008.

Colapsul băncii americane de investiţii Lehman Brothers Holdings a fost factorul determinant în luarea acestor măsuri.

Majorarea datoriei în ţările aflate în curs de dezvoltarea are drept motiv declinul accentuat al preţului la materiile prime, dezastrele naturale, conflictele civile şi cheltuielile ridicate de investiţii cu proiecte neproductive, a explicat şeful FMI, conform stirileprotv.ro.

Datoria globală a totalizat în 2017, conform FMI, 184.000 de miliarde de dolari un nivel record la acel moment. În 2016, nivelul datoriei globale era de 164.000 de miliarde de dolari. Mare parte din datorie este totuşi realizată de sectorul privat.

Creşterea suplimentară va reprezenta un risc pentru cetăţeni şi guverne, în cazul unei încetiniri a economiei, a avertizat Kristalina Georgieva.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite