Date oficiale INS: Economia a crescut cu 1,9% în trimestrul III. Datele revizuite arată că economia nu a fost în recesiune, PIB a crescut cu 0,5% în trimestrul I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Datele revizuite, publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică, arată că economia nu a intrat în recesiune în 2014, iar PIB a crescut în trimestrul al treilea cu 1,9% faţă de precedentele trei luni FOTO SHUTTERSTOCK
Datele revizuite, publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică, arată că economia nu a intrat în recesiune în 2014, iar PIB a crescut în trimestrul al treilea cu 1,9% faţă de precedentele trei luni FOTO SHUTTERSTOCK

Economia românească a crescut, în termeni reali, cu 1,9% în trimestrul al treilea faţă de precedentele trei luni, iar datele revizuite arată că Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu 0,3% în trimestrul al doilea şi a crescut cu 0,5% în trimestrul întâi, de unde reiese că economia nu a fost în recesiune în 2014, arată datele oficiale publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri seara, cu două zile înainte de publicarea datelor oficiale ale INS, că economia româneacă a înregistrat o creştere de peste 1% în trimestrul al treilea şi că recalcularea PIB pentru primul trimestru reflectă o creştere, ceea ce demonstrează faptul că economia nu a intrat în recesiune în 2014. Întrucât diseminarea datelor statistice înainte de termenul stabilit presupune, conform legii de funcţionare a INS, o încălcare a sarcinilor de serviciu, PSD a emis joi un comunicat în care arată că premierul „a estimat“ evoluţia economică, în cadrul dezbaterii de miercuri, pe baza prognozelor făcute de Comisia Europeană în raportul de toamnă. 

Comunicatul INS, emis vineri dimineaţa, privind Produsul Intern Brut (PIB) în trimestrul al treilea – estimări „semnal“ arată că economia a crescut în trimestrul al treilea, în termeni reali, cu 1,9% faţă de trimestrul al doilea. 

Datele transmise astăzi de INS sunt de tip „semnal“, care anunţă doar evoluţia procentuală a economiei, datele privind sursele acestei evoluţii urmând să fie publicate ulterior. 

tabel economie in trimestrul al treilea luna de luna

Totuşi, datele publicate de INS privind evoluţia lunară a sectoarelor din economie arată că industria, principalul motor de creştere a Produsului Intern Brut, a înregistrat scăderi în iulie şi august comparativ cu luna precedentă, pentru ca în septembrie să dea semne clare de revenire. Exporturile, generate în cea mai mare parte de industrie, au scăzut semnificativ în august (-19,1%) şi au marcat o revenire solidă în septembrie. Construcţiile, sector lovit puternic de criză, a înregistrat o scădere mică în iulie, ca apoi să marcheze creşteri. Comerţul a rămas cu o evoluţie firavă, în jurul valorii zero. INS nu raportează date lunare privind evoluţiile din agricultură, însă sectorul are o cotă redusă la formarea PIB.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul al treilea cu 3,2% pe serie brută şi cu 3,3% pe serie ajustată sezonier. 

În primele nouă luni ale anului 2014, economia României a crescut faţă de aceeaşi perioadă din 2013 cu  2,8%, pe seria brută şi cu 3,1% pe seria ajustată sezonier, arată datele INS.

Economia nu a fost în recesiune în 2014

De asemenea, datele revizuite ale INS pentru trimestrele anterioare (primul şi al doilea) arată că economia nu a fost în recesiune tehnică, aşa cum reieşea din datele transmise anterior. O economie intră în recesiune dacă înregistrează în două trimestre consecutiv scădere a Produsului Intern Brut faţă de trimestrul anterior. 

„În urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 şi a seriei ajustate sezonier, Produsul Intern Brut a scăzut în trimestrul al doilea din 2014 cu 0,3% faţă de trimestrul întâi 2014 şi a crescut în trimestrul întâi 2014 cu 0,5% faţă de trimestrul al patrulea din 2013“, se arată în comunicatul Institutului Naţional de Statistică. 

Potrivit datelor publicate anterior de INS, România a reintrat în recesiune tehnică la finele lunii iunie, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB. Mai exact, economia a scăzut cu 0,9% în al doilea trimestru, după un declin de 0,1% în primele trei luni.

Pe larg, INS arată că, ca urmare a revizuirii seriei brute trimestriale pentru perioada 1995 – 2014, în vederea implementării cerinţelor Sistemului European de Conturi (SEC) 2010 şi a reconcilierii cu datele anuale revizuite conform SEC 2010, precum şi a includerii estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul al treilea din 2014 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul al doilea 2014, publicată în comunicatul de presă nr. 244 din 8 octombrie 2014. 

Astfel, arată INS, rezultatele trimestrului întîi din 2014, comparativ cu trimestrul al patrulea din 2013, au fost revizuite de la 99,9% la 100,5%, iar cele ale trimestrului al doilea din 2014, comparativ cu trimestrul anterior, au fost revizuite de la 99,1% la 99,7%.

Potrivit datelor publicate de INS la 2 aprilie, date provizorii (2), privind evoluţia PIB în ultimul trimestru din 2013, economia românească a crescut cu 1,6% faţă de trimestrul precedent. Din datele publicate astăzi de INS reiese că evoluţia PIB din ultimele trei luni din 2013 au fost revizuite, astfel că avansul nu mai este de 1,6%, ci de 1,1%. Aşadar, o diferenţă de 0,5 puncte procentuale. 

Astfel, cu o evoluiţie mai slabă în ultimul trimestru din 2013, evoluţia din primul trimestru din 2014 comparativ cu ultimele trei luni din 2013 este una mai bună. Mai exact, potrivit datelor INS de astăzi, o creştere de 0,5%. La anterioare raportare a INS, în primul trimestru din 2014 se înregistrase o scădere a PIB de 0,1% faţă de trimestrul precedent. 

Premierul Ponta a anunţat creşterea PIB încă de miercuri

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri seară că datele Institutului Naţional de Statistică (INS), ce urmează să fie anunţate oficial vineri, vor arăta că România nu a fost în recesiune în acest an şi că economia a crescut în trimestrul al treilea. Întrucât diseminarea datelor statistice înainte de termen presupune o încălcare a sarcinilor de serviciu în cadrul INS, PSD, partidul politic condus de Victor Ponta, a emis un comunicat de presă în care arăta că premierul a „estimat“ pe baza prognozelor făcute de Comisia Europeană, iar şeful INS, Tudorel Andrei, a susţinut că datele privind evoluţia PIB nu au fost transmise Guvernului. 

Termenul pentru publicarea datelor privind evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul al treilea şi eventualele modificări ale evoluţiilor din trimestrele anterioare este vineri, ora 10.00, conform unui calendar clar stabilit. 

„Am în faţă comunicatul oficial al Comisiei Europene care spune că România înregistrează pe trimestrul trei o creştere de 1,6%. Dar facem în felul următor, pentru dumneavoastră că o să ţineţi filmarea. Vineri, Institutul Naţional de Statistică anunţă două lucruri. Eu sunt gata să îmi pun tot prestigiul pe aceste două lucruri. În primul rând că în trimestrul trei avem creştere economică, peste 1%, nu ştiu cât, dar peste 1%, şi al doilea lucru foarte important faptul că, în primul trimestru din acest an, s-a recalculat şi nu am fost niciodată în recesiune tehnică“, a declarat Victor Ponta, miercuri seara, la B1TV, în cadrul dezbaterii cu Klaus Iohannis, contracandidatul său. 

Comisia Europeană doar a estimat

Premierul Ponta a afirmat că Executivul European „spune“, într-un comunicat oficial, că România înregistrează în trimestrul al treilea o creştere de 1,6%. În primul rând, Comisia Europeană nu „spune“, nu anunţă date privind evoluţia economică înainte de publicarea lor de către INS, ci estimează, face prognoze, are aşteptări. 

În al doilea rând, în raportul de toamnă privind prognozele economice în Uniunea Europeană, Comisia Europeană estimează că România a înregistrat în trimestrul al treilea un avans economic de 1% faţă de precedentele trei luni şi că numai în trimestrul al patrulea va marca o creştere a PIB de 1,6%. 

„Vineri, Institutul Naţional de Statistică anunţă două lucruri. Eu sunt gata să îmi pun tot prestigiul pe aceste două lucruri. În primul rând că în trimestrul trei avem creştere economică, peste 1%, nu ştiu cât, dar peste 1%, şi al doilea lucru foarte important faptul că, în primul trimestru din acest an, s-a recalculat şi nu am fost niciodată în recesiune tehnică“, a mai spus Victor Ponta, miercuri seara. 

Premierul nu a precizat însă că este vorba de o estimare. 

Potrivit Legii organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România, capitolul IX – Diseminarea şi utilizarea datelor statistice oficiale, articolul 32 – Diseminarea datelor statistice oficiale, „difuzarea datelor statistice oficiale înainte de termenul de diseminare stabilit, precum şi tratamentul preferenţial acordat utilizatorilor de către orice persoană din sistemul statisticii oficiale constituie încălcări ale sarcinilor de serviciu şi atrag răspunderea disciplinară a persoanelor care se fac vinovate de aceste fapte“. 

Şeful INS: Datele nu au fost transmise premierului    

Tudorel Andrei, preşedintele INS, a declarat joi pentru „Adevărul“ că datele privind evoluţia PIB nu au fost transmise premierului şi că valorile prezentate de Ponta sunt cu mult sub cele ce urmează să fie făcute publice vineri, la ora 10.00.  

„Nu am văzut emisiunea (dezbaterea de la B1TV, de miercuri seara – n.r.), am urmărit înregistrarea, vreau să înţeleg ce a fost în spatele acestor declaraţii. Datele nu au fost transmise primului ministru. Valorile sunt cu mult sub cele ce vor fi publicate mâine (vineri – n.r.). Probabil s-a mers pe estimarea Comisiei Europene privind creşterea PIB în trimestrul al treilea. Introducând o nouă valoare în seria de date, respectiv trimestrul al treilea, se recalculează datele desezonalizate pentru trimestrele anterioare şi pot interveni modificări. Este un program econometric care se poate descărca gratuit de pe portalul Eurostat (Biroul european de statistică  - n.r.)“, a explicat Tudorel Andrei. 

Şeful INS a ţinut să sublinieze că „nu este nicio scurgere de informaţii din cadrul Institutului Naţional de Statistică“ şi că „nu acestea sunt valorile pe care le va anunţa INS mâine (vineri – n.r.)“, date care sunt sub embargo până la ora 10.00.  

PSD: Victor Ponta nu are niciun fel de informaţii din partea INS

PSD a emis joi un comunicat de presă în care arată că premierul Victor Ponta nu a are niciun fel de informaţii din partea Institutului Naţional de Statistică şi că, în cadrul dezbaterii de miercuri seara, a transmis estimarea proprie cu privire la creşterea economică a României din trimestrul al treilea şi absenţa recesiunii în baza prognozelor şi estimărilor publicate de către Comisia Europeană.  

„Preşedintele PSD, Victor Ponta, a transmis ieri, cu ocazia dezbaterii televizate la care a participat, estimarea proprie cu privire la creşterea economică a României din trimestrul al III-lea şi absenţa recesiunii în Romania în baza prognozelor şi estimărilor publicate de către Comisiei Europene. De altfel, prognoza Comisiei Europene de toamnă, din data de 4 noiembrie 2014, arată o creştere economică de 1% în trimestrul III, şi de 1,6% în trimestrul IV - ceea ce ar reprezenta cele mai mari creşteri economice trimestriale din Uniunea Europeană. Victor Ponta nu are niciun fel de informaţii din partea Institutului Naţional de Statistică. Datele INS vor fi făcute publice vineri, urmând a se vedea în ce măsură acestea confirmă sau nu prognozele şi previziunile Comisiei Europene“, se arată în comunicatul PSD.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite