Darius Vâlcov promite reducerea TVA cu două puncte procentuale dacă Guvernul va încasa suplimentar două miliarde de lei în primul trimestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vom va avea încasări suplimentare de 1-2 miliarde de lei după primul trimestru, atunci Guvernul va putea reduce TVA cu două puncte procentuale, a declarat Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget.

„Vestea bună a fost atât pentru FMI, cât şi pentru Comisia Europeană, faptul că bugetul pe anul viitor nu are o gaură, aşa cum probabil aflaseră dumnealor din presa românească, ci se închide foarte bine“, a spus Vâlcov, la Senat.

El a menţionat că pe tema nivelului veniturilor de anul viitor a existat o divergenţă cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene. „Pe ce nu ne-am înţeles, şi anume pe nivelul veniturilor, a rămas că dacă partea română are dreptate şi vom avea pe primul trimestru o creştere a veniturilor de 1 sau 2 miliarde, toate aceste sume vor fi direcţionate către măsuri de relaxare fiscală“, a spus Vâlcov.

El a dat şi un exemplu în acest sens. „Dacă după primul trimestru vom vea că avem încasări suplimentare de 2 miliarde, vom putea undeva, la jumătatea anului, să luăm măsura de reducere a TVA cu 2%, dacă vom vedea că sunt 4 miliarde, vom putea merge cu 4%“, a susţinut ministrul delegat pentru Buget, care a precizat că totul ţine de decizia politică, la acel moment.

„Nu s-a pus problema ca acordul să se rupă. Echipa tenhică de la nivelul ministerului a fost foarte bună. (..) Am pierdut nopţi pentru a explica FMI şi Comisiei Europene realitatea din economia românească. (...) Prin acest agreement, şi-au dat acordul că acest buget este bine gândit, bine realizat şi va putea dus la îndeplinire“, a mai afirmat Darius Vâlcov.

Deficit de 1,83% pe cash

Guvernul a ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană pentru ca deficitul bugetar pe care va fi construit proiectul de buget pe anul viitor să crească de la 1,4% la 1,83% pe cash, incluzând o alocare de 0,4% pentru cofinanţarea proiectelor UE, a anunţat premierul Ponta.

„Practic, vom avea un buget în sumă totală de 238 miliarde lei, din care 225 sunt venituri şi 13 miliarde este deficitul de 1,83% din PIB. De asemenea, s-a acceptat de către partenerii noştri internaţionali estimarea unei creşteri economice egale cu cea din 2014, de 2,5%. Pentru proiecte cofinanţate, europene, sunt prevăzute, fiind vorba despre două exerciţii bugetare care se suprapun, 2007-2013 şi 2014-2020, sume suplimentare de 19 miliarde lei din bugetul de stat şi 9 miliarde pentru autorităţi locale“, a spus Ponta, la finalul discuţiei avute cu experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi cei ai Comisiei Europene (CE).

Şeful Executivului a asigurat că proiectul de buget nu va include taxe şi impozite suplimentare, menţine cota unică de impozitare de 16%, reduce taxa pe construcţii speciale de la 1,5% la 1% şi menţine măsurile anunţate anterior, respectiv reducerea CAS cu cinci puncte, TVA-ul redus de 9% la pâine, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, majorarea pensiei cu 5%, creşterea venitului minim garantat de la 350 lei la 400 lei, dublarea alocaţiei pentru copiii din familiile cu venituri reduse, indexarea cu 16% a indemnizaţiei persoanelor cu dizabilităţi, creşterea salariului minim de la 900 lei la 975 lei de la 1 ianuarie şi la 1.050 lei de la 1 iulie 2015, creşterea veniturilor angajaţilor din sănătate şi educaţie.

Ponta a asigurat că anul viitor nu vor exista modificări nici în ceea ce priveşte majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru persoanele fizice.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite