Darius Vâlcov lămureşte cum va fi calculată taxa pe activele băncilor

Darius Vâlcov lămureşte cum va fi calculată taxa pe activele băncilor

Darius Vâlcov FOTO Mediafax

Strategul economic al PSD, Darius Vâlcov, confirm scenariul de coşmar luat în considerare de bănci şi susţine că tax ape activele bancare se va calcula şi se va plăti trimestrial, urmând ca rata anuală să fie de 1,2%.

Ştiri pe aceeaşi temă

Taxa pe activele bancare se va calcula şi se va plăti trimestrial, ceea ce înseamnă că la cotaţia medie a ROBOR din ultimul trimestru al anului trecut, rata anuală a taxei se va situa la 1,2%, a declarat Darius Vâlcov, consilier al premierului, pentru Ziarul Financiar.

Potrivit calculelor ZF, În aceste condiţii, băncile locale ar urma să plătească în contul taxei pe active circa 5 miliarde de lei în 2019.

70% din profit va merge la stat

Ordonanţa prevede că taxa pe active va fi calculată anual, dar va fi plătită trimestrial. Această prevedere duce la concluzia că băncile vor distribui circa 70% din profit către stat, potrivit calculelor realizate de profit.ro.

Reprezentanţii companiei de consultanţă PwC au avertizat, înainte de adoptarea ordonanţei, că, aşa cum este redactată propunerea legislativă privind instituirea unei taxe pe activele bancare, aceasta ar urma să fie percepută trimestrial, ceea ce poate conduce la interpretarea că aceasta va fi plătită de 4 ori pe parcursul unui an, rezultând un nivel al taxei foarte ridicat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: