Dan Manolescu, secretar de stat la Finanţe: Între scăderea CAS şi reducerea TVA la mancare, opţiunea ar fi reducerea contribuţiilor sociale

Dan Manolescu, secretar de stat la Finanţe: Între scăderea CAS şi reducerea TVA la mancare, opţiunea ar fi reducerea contribuţiilor sociale

Patronatele din industria cărnii cer reducerea TVA, pe modelul scăderii operate pentru pâine               FOTO Shutterstock

Reducerea CAS ar fi reprezenta o măsură mai potrivită decât scăderea cotei TVA pentru mâncare, întrucât ar creşte competitivitatea în Europa, România fiind o ţară dezavantajată de povara fiscală pe forţa de muncă, consideră Dan Manolescu, secretar de stat în ministerul Finaţelor Publice.

„În momentul actual, opţiunea ar fi către reducerea de CAS, pentru că într-adevăr suntem din punct de vedere al taxării forţei de muncă într-o poziţie dezavantajată faţă de ţările din jurul nostru şi e un element care ar creşte competitivitatea României în Europa“, a declarat marţi Manolescu la o conferinţă.
 
Între evaziune şi competitivitate
 
Întrebat ce ar considera mai benefic pentru economie, scăderea CAS ori cota TVA pentru mâncare, Manolescu a arătat că fiecare dintre aceste măsuri are o zonă de plusuri şi una de minusuri.
„Este evident că în România sarcina fiscală pe forţa de muncă este foarte mare şi e nevoie de reducerea acesteia, dar este clar şi că în zona produselor alimentare e o zonă intrinsecă de evaziune fiscală. În final ţine de a alege între toate aceste lucruri în funcţie de anumite constrângeri şi anumite sume care sunt generate de aceste măsuri“, a mai spus secretarul de stat.
 
El a menţionat că impactul bugetar al reducerii cotei CAS este de un miliard de lei pentru fiecare punct procentual de ajustare.
Astfel, la o diminuare cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale, impactul ar fi de 2,5 miliarde lei pentru acest an, dacă măsura s-ar aplica de la 1 iulie.
Întrebat dacă se reduce cota CAS de la 1 iulie, Manolescu a spus că vor exista discuţii şi negocieri cu reprezentanţii FMI săptămâna viitoare pe această temă, nedorind să facă „pronosticuri“.
 
Nu avem date concludente pentru a evalua reducerea TVA la pâine
 
În ceea ce priveşte efectele reducerii TVA la pâine la 9%, oficialul MFP a arătat că nu au date concludente până în prezent pentru a realiza o evaluare, întrucât au trecut doar două perioade fiscale pentru mulţi agenţi economici care beneficiază de această măsură, aceştia raportând trimestrial. 
Totodată, el a arătat că încasările la buget s-au diminuat din TVA la pâine, însă comercianţii au început să raporteze cantităţi vândute mai mari, fiind încă prea devreme pentru a se pronunţa dacă este o măsură benefică sau nu. Anterior, patronatele din industria cărnii au cerut reducerea TVA şi la carne şi produse din carne, într-un mod asemănător cu scăderea operată la pâine.
 
Manolescu este de părere că, pentru a-şi produce efectele scontate, măsura trebuie însoţită de controale ale agenţilor economici. De asemenea, pentru a putea lua în calcul aplicarea reducerii TVA şi la alte produse, Guvernul vrea să urmărească mai întâi efectul creşterii gradului de conformare a celor din domeniu.

Mai puteţi citi: 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: