Dan Barna anunţă cum vor fi cheltuite cele 30 de miliarde de euro din PNRR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook Guvernul Romaniei
FOTO: Facebook Guvernul Romaniei

Principalele direcţii din Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare de 30 de miliarde de euro, bani europeni sunt construcţia de spitale, autostrăzi şi investiţii în modernizarea infrastructurii feroviare, reabilitarea clădirilor,  digitalizare, educaţie, producţia de energie regenerabilă şi reîmpăduriri a explicat vicepremierul Dan Barna.

 Într-un interviu pentru G4Media.ro acesta a anunţat că toate proiectele vor trebui nu doar începute, ci şi finalizate până în 2026, altfel banii vor fi pierduţi.

Potrivit vicepremierului, aceasta ar fi marea diferenţă faţă de programele anterioare cu fonduri UE. 

”Te angajezi la nişte rezultate, nu-ştiu, 2000 de kilometri de cale ferată reabilitaţi. 700 de vagoane renovate, făcute la standard modern. Trei spitale, şapte spitale judeţene. Dacă ai obţinut rezultatul, primeşti banii, dacă nu l-ai obţinut, dacă în loc de 700 de vagoane reabilitezi 500, nu primeşti niciun euro”, a declarat Barna.

Acesta a precizat că, încă nu este clar dacă spitalele regionale vor fi construite cu bani europeni sau doar anumite componente ale acestora, dat fiind timpul relativ scurt în care vor trebui finalizate.

”În 4-5 ani poţi să faci un spital în regulă. La cele regionale, o să vedem care e stadiul de maturitate al proiectului la momentul acesta, adică e discuţia care se poartă în aceste zile, nu e ceva teoretic, şi, în funcţie de aceste concluzii, o să vedem dacă introducem în program întregul spital sau doar o componentă de ambulatoriu, adică încercăm să punem lucruri pe care ştim cu siguranţă că putem să le şi realizăm.”

Întrebat despre Planul de Rezilienţă şi Redresare, vicepremierul a explicat că, există discuţii fireşti, în coaliţia de guvernare, pentru a veni cu un program care să aibă o susţinere cât mai mare, în principal fiind un program care alocă sume semnificative, în primul rând pentru Sănătate şi pentru Educaţie.

”O componentă importantă de aproape 9 miliarde sperăm să fie în zona de infrastructură de sănătate, dar şi cea rutieră şi cea feroviară, că sunt proiectele mari de care România are nevoie de mult timp şi de mult timp are nevoie de ele”, a transmis Barna.

Pe infrastructură,  vicepremierul a anunţat că proiectele realizabile vor fi bucăţile de autostradă pentru închis coridoarele, Autostrada Moldovei şi Coridorul spre Vest.

”Partea de, repet, investiţii pentru prima dată în reabilitare şi modernizare de infrastructură feroviară, pentru că avem şi compenenta aceea, proiectele trebuie să acopere, 37% să fie verzi. Să fie proiecte din zona aceasta cu impact pozitiv asupra mediului. Şi, evident, din perspectiva asta, trebuie analizată fiecare bucată, dar sunt, de asemenea, investiţii în partea de tineret şi în partea socială, în partea de destinaţii turistice, adică încercăm să avem o acoperire cât mai bună, astfel încât să fie o diferenţă nu doar în infrastructură, de exemplu.”, a declarat Dan Barna.

Acesta a afirmat că o mare parte din bani va merge în drumuri şi căi ferate, dar şi în partea de mediu, reîmpăduriri.

”Mai sunt undeva la 2 miliarde, 2,2 miliarde, dacă-mi aduc bine aminte, este un PNRR pentru autorităţile locale, pentru oraşe, comune şi municipii ca să-şi facă acele proiecte specifice fiecăruia în parte. Adică este o parte pentru autorităţi locale pentru că e o aşteptare uriaşă şi în partea aceea, este partea aceasta pe sănătate, este partea pe mediu, pe sănătate sunt, tot aşa, 2 miliarde şi ceva doar partea de infrastructură, mai avem partea cealaltă de acces. Sunt undeva la, sper să nu greşesc cifra, 2 miliarde în partea de educaţie, dar mai este şi o componentă de acces, dar o să venim în zilele următoare, când vom prezenta programul cu cifrele exacte, că acum sunt doar sumele brut. Este o componentă importantă pe ceea ce încercăm să fie reabilitarea şi modernizarea clădirilor.”, a informat Dan Barna.

Întrebat dacă în afara schemelor de sprijin lansate deja de ministerul Economiei vor fi pregătite şi alte instrumente pentru susţinerea companiilor afectate de pandemie, vicepremierul a transmis:

”Este o componentă şi în acest program, în PNRR, este o componentă pentru agenţii economici şi pe partea de eficienţă energetică şi aici este un spaţiu destul de bun, sunt undeva trei sau patru sute de milioane avute în vedere tocmai pentru a încuraja companiile să facă această tranziţie spre eficienţă energetică şi este o discuţie şi avem o corespondenţă cu Comisia, aşteptăm un răspuns, dacă măsuri privind efectele covid mai pot fi introduse şi în acest Program Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru că era Just Transition Fund-ul, suma alocată distinct pentru Covid, această sumă a fost deja folosită de România. Nevoi există în continuare şi atunci discutăm dacă putem să mai alocăm o parte din program pentru sprijinul acesta necesar datorită impactului negativ covid.”

Întrebat la ce companii cu capital de stat se va face privatizarea unor pachete de acţiuni, fie majoritar, fie minoritar, Barna a precizat:

”Asta este o analiză care e în desfăşurare la momentul acesta, pentru că a fost o solicitare expresă a premierului la construcţia bugetului, în care a cerut fiecărui ministru care are în subordine companii, o parte sunt miniştri USR-Plus, o parte sunt miniştri liberali sau ai UDMR, a cerut ca aceste companii, multe dintre ele – sau, mă rog, câteva dintre ele pe profit, multe dintre ele trăind din subvenţie de la un an la altul – să vină cu planuri de reformă asumate foarte clar şi, evident, în momentul acela, făcând acele analize, putem şi lua eventuale decizii de a mai scoate pe piaţă părţi din capitalul acestor companii.”, a transmis vicepremierul 

Acesta a transmis că este un susţinător al aşezării pe piaţă, al listării, acolo unde este cazul. 

”Companiile profitabile pot fi listate la bursă şi în felul acesta ele devin cu adevărat actori economici reali, nu reali, vii şi activi şi atunci performanţa lor, pentru că sunt câteva – cum e Hidroelectrica, de exemplu, sunt companii care prin listare la bursă pot deveni mult mai puternice şi mult mai benefice pentru economia noastră.”, a adăugat vicepremierul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite