Dăianu susţine spargerea băncilor care au atât activităţi clasice de creditare, cât şi de investiţii pe pieţele financiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dăianu vrea regândirea sistemului bancar  FOTO Eduard Enea
Dăianu vrea regândirea sistemului bancar  FOTO Eduard Enea

Modul în care funcţionează acum băncile universale, combinând atât activităţile clasice de creditare şi depozite bancare cu investiţiile efectuate pe pieţele de capital, pune în pericol funcţionarea democratică a societăţilor, a declarat Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Ce fac băncile acum este o problemă pentru că două treimi din veniturile lor vin din trading. S-a denaturat activitatea iniţială şi raţională a băncilor, acum băncile universale fac de toate. Eu cred că trebuie revenit la Glass-Steagal Act", a apreciat Dăianu, care a menţionat că vorbeşte în nume propriu.

Glass-Steagal Act a fost o lege din SUA care obligă la separarea totală a băncilor de investiţii de cele comerciale. Legea în cauză a fost abrogată în 1999, iar de atunci o serie de bănci de investiţii au fuzionat sau au fost cumpărate de altele clasice. Astfel de bănci, precum Citigroup, au avut ulterior nevoie de mai multe injecţii de bani pentru a fi salvate de la faliment. Abrogarea acestei legi a fost de mai multe ori dată drept una din cauzele care au dus la criză financiară internaţională din 2007-2008.

"Avem nevoie de un banking mult mai simplu. Finalmente, atentăm la funcţionarea democratică a unei societăţi", a spus Dăianu referindu-se la faptul că sistemul financiar este supradimensionat şi pune riscuri sistemice asupra economiilor naţionale.

Oficialul a menţionat că deja Marea Britanie merge spre această cale deoarece băncile sale au fost afectate puternic de criză financiară, chiar dacă nu au fost "pe butuci", aşa cum au fost cele din Irlanda.

Vă mai recomandăm:

Procesele în care sunt implicate băncile creează risc reputaţional. BNR le-a avertizat să prevină aceste litigii

Reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) au solicitat băncilor să depună toate eforturile pentru a preîntâmpina apariţia unor litigii, întrucât existenţa acestora reprezintă un risc reputaţional, a declarat Alexandru Păunescu, şeful Direcţiei Juridice din BNR.

Curtea Constituţională din Ungaria a decis că se pot modifica retroactiv termenii creditelor în valută. Şi în România există un proiect asemănător

Curtea Constituţională de la Budapesta a decis că parlamentul maghiar poate decide modificarea retroactivă în anumite situaţii a termenilor contractelor de împrumut. Instituţia a furnizat, astfel, un răspuns la o cerere a Guvernului referitoare la credite ipotecare în valută de 15 miliarde dolari.

Aproape 10% din acţiunile Băncii Carpatica au fost tranzacţionate vineri pe bursă, după suspendarea dreptului de vot pentru Carabulea de către BNR

Două pachete totalizând aproape 10% din titlurile Băncii Carpatica au fost vândut vineri, pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), la câteva zile după ce Banca Naţională a României (BNR) a suspendat dreptul de vot oamenilor de afaceri Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite