Daea: „Suntem pe primul loc la producţia de miere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectorul apicol din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii ani, datorită programelor de sprijin financiar de la bugetul UE sau naţional astfel încât, în prezent am ajuns să ne situăm pe locul al 2-lea în Uniunea Europeană, după Spania, ca număr al familiilor de albine şi pe primul loc la producţia de miere, a declarat sâmbătă ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Acesta a participat la conferinţa cu tema „Apicultura în context european şi mondial“, eveniment organizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Asociaţia Crescătorilor de Albine din România.

"Prin accesarea acestor programe, apicultorii au putut achiziţiona material biologic cu valoare certificată, cutii şi utilaje apicole moderne pentru dezvoltarea acestei activităţi în vederea obţinerii de produse competitive, atât pe piaţa internă, cât şi la export. România acordă o atenţie deosebită sectorului apicol din punctul de vedere al agriculturii, al protecţiei plantelor şi al agriculturii sustenabile, deoarece albinele au un impact mare asupra echilibrului ecologic", a declarat Petre Daea.

Totodată, se are în vedere asigurarea funcţionării integrate a tuturor sectoarelor, dar şi susţinerea programelor de sprijin, de cercetare, inovare şi de educaţie pentru sectorul apicol, pentru a se asigura că apicultura face parte în continuare din producţia agricolă, a adăugat oficialul.

"Pentru România, apicultura reprezintă un vector al creşterii economice prin polenizarea plantelor cultivate entomofile, o cale de ameliorare a bunăstării populaţiei din mediul rural ca sursă de venit suplimentar, un factor în menţinerea sănătăţii populaţiei prin intermediul produselor cu mare valoare profilactică şi terapeutică, precum şi o modalitate de menţinere a biodiversităţii floristice", a mai spus el.

Responsabile pentru polenizarea a trei sferturi din principalele culturi alimentare, albinele furnizează un serviciu esenţial pentru agricultura modernă.

"Încercaţi să vă imaginaţi lumea fără mere, pere, citrice, morcovi, struguri, măsline, roşii ori migdale sau o primăvară lipsită de florile câmpului. Circa o treime din culturile de legume, fructe şi flori din zonele temperate depind de serviciile albinelor, iar dacă extindem această abordare spre tropice, aproape toate plantele cu flori depind de insectele polenizatoare. Aşadar, albinele joacă un rol important în viaţa noastră, iar serviciile lor sunt gratuite", a afirmat ministrul Agriculturii.

Pe de altă parte, datorită rolului socio-economic şi ştiinţific, apicultura este o activitate care contribuie la dezvoltarea spaţiului rural.

Daea a vorbit şi de o istorie a apiculturii.

"Apicultura a cunoscut cea mai mare dezvoltare, în anii 60, când România era al cincilea producător mondial de miere, acest lucru datorîndu-se în mare parte unui om despre care se zice că şi-a depăşit epoca, Veceslav Harnaj, care a făcut din apicultură o adevărată industrie, punând bazele cercetării apicole în ţara noastră. Una dintre marile realizări ale profesorului Veceslav Harnaj a fost asocierea între apicultori, astfel în anul 1957, Veceslav Harnaj a înfiinţat Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, recunoscută oficial în 1958, organizaţie profesională care funcţionează şi azi şi care are în proprietate Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură, pe care îl veţi vizita astăzi pentru deschiderea expoziţiei şi vizitarea secţiei de apiterapie", a spus ministrul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite