Daea o contrazice pe Dăncilă: Cele 43 de milioane de euro de la UE pentru pesta porcină nu merg la fermieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Agriculturii Petre Daea a anunţat miercuri că cele 43 de milioane de euro pe care le-a promis premierul Viorica Dăncilă crescătorilor de porci în şedinţa de Guvern nu vor merge la fermieri, ci pentru investiţii în dezinfectoare, laboratoare, echipamente pentru detectarea bolii, incineratoare şi procurarea de scrofiţe.

„Am stabilit împreună cu Comisia Europeană să acorde României 43 milioane de euro. Aceste sume care sunt de la UE sunt repartizate în zona investiţională, pentru că sumele vin din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, pentru a investi în România în dezinfectoare, în laboratoare sanitar-veterinare, în echipamente pentru detectarea acestei boli, în incineratoare şi pentru procurarea de scrofiţe pentru reluarea activităţii”, a declarat ministrul Petre Daea, la finalul şedinţei de Guvern.

El a contrazis-o astfel pe Viorica Dăncilă, care a spus la începutul şedinţei de Guvern atât că banii vin şi de la UE şi de la bugetul de stat, cât şi că ei vor merge la fermieri. „Din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, precum şi din bugetul naţional vom disponibiliza aproximativ 43 milioane de euro, bani care vor ajunge direct la crescătorii de porcine, cu prioritate la fermele mici şi mijlocii, dar şi indirect prin serviciile publice de combatere şi prevenire a răspândirii pestei porcine africane”, a declarat Dăncilă.

De asemenea, ministrul Agriculturii a anunţat abia la această dată, când pesta porcină africană a făcut deja ravagii în ţara noastră, un plan de acţiune comun la nivelul UE, pentru a gestiona această criză.

„Astăzi suntem în situaţia de a prezenta în şedinţa de Guvern un plan de acţiune pentru a putea face faţă situaţiei deosebite cu care se confruntă România, să intrăm în acest echipaj al colaborării şi al acţiunii comune la nivelul UE pentru a opri înaintarea acestui virus şi pentru eradicarea lui şi pentru începerea activităţii de repopulare”, a spus Daea.

El a mai precizat că în România, în acest moment, sunt semne bune. „Doar în 2 judeţe avem suspiciuni. Şi pentru că crescătorii de animale şi structurile locale acţionează în consens pe baza normei sanitar-veterinare am reuşit ca, din cele 8.096 de gospodării afectate de această boală, peste 6.200 de gospodării au primit banii ca şi susţinere pentru animalele care au fost sacrificate, într-un cuvânt despăgubirile cuvenite pe baza legii”, a mai declarat ministrul Agriculturii.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite