Daea amestecă şaorma cu produsele tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vorbind despre posibilitatea ca statul să sprijnine producătorii care vor să deschidă magazine cu produse tradiţionale, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat că „ne nva invita un procesator să pregătescă o şaorma din carne de oaie”.

Producătorii de alimente tradiţionale româneşti ar putea lua spaţii în oraşe pentru amenajarea unor magazine, cu sprijinul autoritătilor locale şi al Ministerului Agriculturii, într-un viitor program de dezvoltare a acestui sector, a declarat, vineri, ministrul Petre Daea. 

  

 El a arătat că va extinde şi la alte produse tradiţionale programul „Alege oaia”- de stimulare a consumului de carne de ovine, scrie hotnews.ro. ”Începem să realizăm infrastructura necesară, care înseamnă să deschidem magazine care să vândă aceste produse, în aşa fel încât consumatorul să le găsească, dar şi să stimulăm introducerea cărnii de oaie în restaurante”. 

Ministrul a spus că va stabili cu consiliile judeţene ce spaţii sunt disponibile pentru astfel de magazine.

”Le facem cu consiliile locale şi judeţene şi cu producătorii care sunt interesaţi să ia aceste spaţii. Primarii de sector din Bucureşti prezintă un interes deoesebit. Vrem să popularizăm carnea de oaie în toată ţara, în oraşe, în capitalele de judeţe. Să punem pe piaţă produse româneşti, pe care să le poată cumpăra consumatorul”, a mai spus ministrul. 

  

Potrivit acestuia, pentru stimularea consumului de carne de oaie în restaurante, o şcoală de bucătari va realiza meniuri cu acest produs şi îşi va instrui elevii. 

  

 „Ne va invita un procesator să pregătescă o şaorma din carne de oaie, să sperăm că vom găsi şi ingredintele necesare pentru a putea vedea că acest produs se poate valorifica. S-a anunţat şi o reţea de restaurante unde vor să prezinte câteva meniuri din carne de oaie”, a adăugat Daea, fără a ţine cont de faptul că şaorma nu este un produs tradiţional românesc.

Oaia, animalul care a populat muntele...

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut în acest an o serie de afirmaţii surprinzătoare despre oaie.

În septembrie, într-o postare pe Facebook referitoare la participarea la un eveniment organizat de o organizaţie a crescătorilor de ovine, el a vorbit despre oaie ca despre "acest animal care ne străbate istoria ca un fir roşu".

Afirmaţia a venit atunci la puţin timp după ce ministrul a declarat pentru "Libertatea": "Ştiţi de ce merge oaia cu capul în jos? Îi este ruşine de televiziuni, de ce vorbesc despre ea. Se jenează. Ar trebui să stopăm discuţiile despre această specie extrem de importantă pentru ţară, necesară şi foarte foarte valoroasă pentru cei care se ocupă cu asemenea activitate".

În 1 iulie, el declara la Antena 3 că "oaia a unit generaţii, oaia a descoperit muntele şi a populat muntele". "Oaia a dat mâncare şi ne-a îmbrăcat, oaia a dezvoltat industria lânii, oaia a creat localităţi, a generat comune şi frumoase comune, uitaţi-vă în Sibiu, oaia a sudat generaţiile, tata cu fiul, bunicul cu nepotul. Mărginimea Sibiului este construită din lâna oii, din brânza oii, din mielul oii. Astăzi, sigur că oaia are doar dorinţa de a fi înţeleasă de toţi”, a spus ministrul Agriculturii.

În 11 iunie, la TVR, ministrul a definit oaia drept "această combină vie, care recoltează de la faţa locului masa vegetativă şi o transformă în lapte".

Declaraţiile sale surprinzătoare despre oaie au început în 30 mai, când Petre Daea afirma la Antena 3, prezentând argumentele în favoarea schimbării frunzei din brandul de ţară cu o oaie, că ”oaia este o statuie vie” şi că frunze are toată lumea, dar oi ca în România nu. ”Lângă oaie găseşti o frunză, lângă frunză nu poţi să găseşti o oaie”, a conchis Daea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite