Articol publicitar

Dacă li se oferă ŞANSA, persoanele cu handicap sunt angajaţi de succes

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul Alianta pentru Dezvoltarea Economiei Sociale, cofinantat din Fondul Social European prin POSDRU, a reusit sa promoveze exemple de buna practica in economia sociala din Romania.

Prin infiintarea a trei unitati protejate autorizate in puncte cheie ale tarii, a fost posibila angajarea a zeci de persoane cu dizabilitati. Acestea au beneficiat de servicii de asistenta specializata si astfel ne-am asigurat ca persoanele cu handicap pot livra rezultate profesionale bune. Din pacate, in economia reala, angajatorii au prea putin interes pentru o astfel de resursa umana.

Politicile publice nu sunt nici ele incurajatoare… In fapt,  exista doua obstacole majore:  legislatia deficitara – care pare sa sustina supraimpozitarea angajatorului si nu crearea de locuri de munca reale pentru persoane cu handicap si unitatile protejate  infiintate pe langa marile companii, care par sa aiba drept singur scop propriul profit.

Dorinta nu e suficienta!

Pentru o persoana cu dizabilitati, dorinta de integrare in piata muncii reprezinta mai mult decat un exercitiu de vointa, si de multe ori, fara asistenta de specialitate nu poate reusi.

Rodica provine dintr-un centru de plasament din Iasi si are si un grad de handicap mental usor, spre moderat. Totusi a reusit sa termine liceul si pana la 24 de ani a fost ocrotita in sistem rezidential.

I s-a gasit un  post ca menajera, cu toate ca nu a avut vreodata casa ei, ca sa stie ce presupune aceasta meserie, iar apoi altul – ingrijitor pentru un batran dependent,  in ciuda faptului ca gradul ei de intelegere imediata este limitat.

Ambele incercari de integrare in munca au esuat deorece presupuneau, pe de o parte, abilitati pe care Rodica nu le avea si, pe de alta parte, asistenta specializata.

Consecinta a fost drastica: Rodica a fost nevoita sa plece, din cauza varstei, din sistemul rezidential, a locuit un timp in chirie, dupa care, din lipsa posibilitatilor materiale a ajuns in strada

image

Independenta inseamna profit pentru Stat

Ca sa ai angajati persoane cu dizabilitati in Romania e necesara vointa, dar si servicii de adaptare si acopaniere pentru a mari sansele de integrare a acestui angajat. Din pacate, angajatorul nu are de cele mai multe ori, specialisti in asistenta sociala si, la un calcul simplu, realizeaza ca oricat de bine intentionat ar fi, e o mai mare bataie de cap si costa mai mult sa aiba salariati cu handicap, decat sa dea o taxa la stat potrivit Legii 448/2006. De cele mai multe ori nu investeste suplimentar si angajatul cu dizabilitati nu se adapteaza sau descurajat, nici macar nu incearca angajarea.  

Si totusi, persoanele cu dizabilitati, pot fi angajati de succes, daca li se ofera aceasta sansa.

Sunt in Romania modele de economie sociala care nu numai ca functioneaza, ci ofera si servicii competitive in piata. Exemplu - cele trei unitati protejate Util Deco Iasi, Constanta si Mures,  dezvoltate si sustinute de Fundatia “Alaturi de Voi” Romania, in care 35 de tineri cu dizabilitati au fost integrati pe piata muncii, pe loc de munca protejat. Existenta unui pachet de servicii sociale care sa faciliteze adaptarea a dus la o rata de succes de 100%.

Astfel, persoane care pana acum ceva vreme erau asistate social, au devenit independente. Pe scurt, pentru Stat asta inseamna ca povara sociala a fost redusa si ca primeste, ca de la orice angajat, taxe si impozite .

Pentru Rodica sansa de integrare pe piata muncii a aparut cand cazul a fost preluat de Fundatia „Alaturi de Voi” Romania. In mai putin de doua luni, Rodica avea un pat la Azilul de noapte, o masa zilnica la Cantina Sociala si era inscrisa la un curs de formare profesionala in cadrul fundatiei, ceea ce ii mai aducea un sandwich la 2 zile.

„Am constatat repede ca Rodica voia sa munceasca si venea la organizatie si in zilele in care nu avea curs, facand voluntariat in atelierul de croitorie. Asadar, desi abandonata de parinti si comunitate, Rodica daruia muncind voluntar. Din luna octombrie 2012, Rodica este angajata in unitatea protejata autorizata Util Deco, si pentru ca «are venituri» a trebuit sa renunte la locul la azil”, a declarat Angela Achitei, presedintele Fundatiei ADV Romania.

Ironia este ca “avutia” Rodicai a facut-o sa nu mai poata dormi in azilul de noapte,  si  in lipsa altei solutii, temporar, ADV Romania i-a inchiriat o camera.

Desi colectate pentru persoanele cu dizabilitati, taxele intra in “buzunarul” Statului

Taxele si impozitele colectate de la persoanele cu dizabilitati nu sunt directionate catre un fond special, asa cum ar fi normal, prin care persoane precum Rodica sa poata beneficia in continuare de servicii de suport necesare pentru a nu ajunge in strada si apoi sprijin pentru a inchiria o camera, asa cum ar fi nevoie luand acest caz particular.

Cazul Rodicai nu este singular. Sunt tineri iesiti din centrele de plasament sau persoane care, desi cu dizabilitati, doresc sa faca parte activ din societate, nu pot face asta fara un sprijin profesionist. Din pacate, nici serviciile publice de angajare nu pot oferi acest sprijin, si nici bani pentru sustinerea serviciilor private nu sunt.  Statul in loc sa incaseze banii potrivit Legea 448/2006, privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicat, intr-un fond dedicat, deturneaza aceasta taxa spre buget si apoi urma banilor se pierde.

Potrivit legii, companiile cu peste 50 de angajti, care nu au onorat obligatia de a angaja 4% persoane cu dizabilitati, trebuie sa plateasca o taxa la stat. Daca ar intelege mai bine ce se intampla cu banii virati, cu siguranta angajatorii mai comozi ar prefera sa utilizeze ei sumele beneficiind de produse si servicii realizate de persoane cu dizabilitati, sprijinindu-i astfel pe acesti angajati.

Pe acest avantaj economic pune accent si echipa de vanzari a unitatii protejate autorizate Util Deco, oferind astfel posibilitatea valorificarii taxelor prevazute de legea 448/2006 prin doua servicii de mare importanta – distributia de produse de curatenie, birotica - papetarie si arhivare fizica sau electronica, cu posibilitatea de depozitare documente. Calitatea si profesionalismul angajatilor Util Deco sunt certificate prin sisteme de management al calitatii, management de mediu, management al securitatii informatiei si al sanatatii si securitatii in munca. Detalii cu privire la Util Deco sunt postate pe www.utildeco.ro .

image

Util Deco- activitate economica reinvestita in programe sociale

In cadrul unitatilor protejate este imbinata partea sociala cu cea business, in asa fel incat sa asigure angajarea si mentinerea in munca a persoanelor cu dizabilitati.

Consilierea, mentoratul, formarea continua, programul de lucru adaptat capacitatii de munca, zile suplimentare de concediu sau pauze suplimentare sunt toate foarte importante pentru o integrare facila pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati.

Prin intermediul atelierelor de legatorie manuala, tipografie, croitorie, artizanat, pictura, confectionare lumanari decorative si arhivare documente ale Util Deco, Fundatia “Alaturi de Voi” Romania a reusit sa isi sustina in buna parte angajatii, dar pentru echilibu economic sunt necesare in continuare proiecte care sa sprijine asistenta sociala si investitiile.

 

Proiectul Alianta pentru Dezvoltarea Economiei Sociale, in cifre

“In cadrul Proiectului Alianta pentru Dezvoltarea Economiei Sociale am realizat investitii in economia sociala si in incluziunea persoanelor cu dizabilitati. Prin cele trei unitati protejate din Iasi, Constanta si Mures si-au gasit loc de munca 74 de persoane, dintre care 35 cu dizabilitati. 975 de specialisti si-au dezvoltat competentele pentru economie sociala, iar 275 de tineri cu dizabilitati, din centre de plasament si familii sarace au obtinut calificari profesionale. Am facut si munca de cercetare si am promovat realizarile din economia sociala, iar rezultatul muncii noastre l-am pus la dispozitia tuturor celor interesati prin centrele de resurse si www.ropes.ro. Consideram ca am reusit sa facem un pas important, mai ales ca prin acest proiect la Iasi a fost contruit Centru National de Economie Sociala si au fost realizate 2 editii ale Targului National al Unitatilor Protejate”, a incheiat Angela Achitei, presedintele ADV Romania.

Aflati mai multe despre angajarea si drepturile persoanelor cu dizabilitati, despre dorinta, piedici si reusite consultand platforma online a ADV Romania – www.alaturidevoi.ro

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite