Curtea de Conturi a sesizat DNA în privinţa băncilor pentru locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea de Conturi susţine că cele două bănci pentru locuinţe au produs statului prejudicii de sute de milioane de lei
Curtea de Conturi susţine că cele două bănci pentru locuinţe au produs statului prejudicii de sute de milioane de lei

Curtea de Conturi, instituţie care a blocat activitatea băncilor pentru locuinţe din România în urma unui control desfăşurat în toamna anului trecut, a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în luna iunie 2016, împotriva celor două bănci de profil şi a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, potrivit unui document al Curţii de Conturi.

Instituţiile sunt acuzate de un prejudiciu total de 384 milioane lei în derularea sistemului de economisire-creditare susţinut de către stat, se arată în document.

În 2015, două echipe diferite ale Curţii de Conturi au făcut controale la cele două bănci pentru locuinţe de pe piaţă, iar concluziile lor au fost incluse într-un raport al instituţiei.

Primul control, desfăşurat la Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, a fost încheiat prin procesul verbal din 18 septembrie 2015, în timp ce controlul de la cealaltă bancă, BCR Banca pentru Locuinţe, a fost încheiat prin procesul verbal din 26 octombrie 2015.

Controlul pe aceeaşi temă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice s-a încheiat cu procesul verbal din 3 noiembrie 2015, arată documentul Curţii de Conturi.

Potrivit proceselor verbale, Curtea de Conturi a constatat prejudicii de 268,78 milioane lei la BCR Banca pentru Locuinţe, de 59,97 milioane lei la Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi de 55,09 milioane lei la Ministerul Dezvoltării, valoarea totală a prejudiciilor din acest caz fiind de 383,8 milioane lei (85,3 milioane euro, la cursul actual), potrivti Curţii de Conturi. 

Potrivit raportului instituţiei care face auditul instituţiilor publice din România, „s-a constatat acordarea nelegală a primei de stat pentru clienţi persoane fizice - copii minori (cu vârsta sub 18 ani) care nu erau îndreptăţiţi să primească această primă de stat, prin acordarea de contracte de economisire-creditare cu părinţii acestora în calitate de reprezentanţi legali”.

Pe bazei acestei acuzaţii, Curtea de Conturi a sesizat DNA, prin adresa 40495 din 8 iunie 2016, o practică răspândită la instituţia condusă de Nicolae Văcăroiu.

Astfel, potrivit datelor Curţii de Conturi, instituţia a făcut 35 de sesizări la procurorii DNA sau de la alte parchete doar în primele şapte luni din acest an, pentru prejudicii de peste 500.000 euro.  În întregul an 2015, numărul de sesizări pentru prejudicii mari a fost de 39.

Totuşi, sesizările Curţii de Conturi au puţin succes în faţa procurorilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite