Curtea Constituţională a respins contestaţia cu privire la memorandumul agreat de Guvern cu Rompetrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a respins, cu majoritate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Opoziţie cu privire la memorandumul dintre Guvern şi Rompetrol.

UPDATE 5.35 CCR a respins contestaţia formulată de 80 de deputaţi. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

În data de 29 mai, Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL, declara că opoziţia a atacat la Curtea Constituţională legea privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi Rompetrol, semnat în data de 15 februarie 2013.

„Totul sau nimic”

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, în data de 21 mai, cu 233 de voturi "pentru", 63 de voturi "împotrivă" şi 26 de abţineri, proiectul de lege privind memorandumul încheiat între statul român şi grupul Rompetrol.

Deputaţii PPDD şi PDL au anunţat atunci că au votat împotriva acestui memorandum, întrucât consideră că va aduce prejudicii statului român.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, declara, în 9 mai că dacă Parlamentul nu este de acord cu prevederile memorandumului pentru Rompetrol toate înţelegerile vor fi anulate şi se va merge pe formula "ori totul ori nimic" şi susţine că statul ar fi fructificat orice altă şansă de a obţine mai mulţi bani.

Ce obţine statul de la kazahi

Guvernul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz, din Kazahstan, a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare. De asemenea, kazahii se angajau să realizeze un fond care să facă investiţii de un miliard de dolari în economia României.

Statul român îşi va menţine o participaţie nediluabilă de 18% pe o perioadă de trei ani, iar după expirarea acestei perioade va avea posibilitatea să le vândă. Grupul Rompetrol va continua să deţină un drept de preferinţă la cumpărarea acţiunilor rămase.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite