Cum a ajuns România aproape de a fi o colonie africană pentru italienii de la Cromsteel

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De circa două săptămâni, la o aruncătură de băţ de Bucureşti, la Târgovişte, nişte oameni ajunşi la capătul răbdării luptă pentru drepturile lor. Este vorba despre aproape 400 din cei 500 de salariaţi ai ASO Cromsteel, companie care face parte din grupul ASO H&P, lider mondial în producţia de bară şi ţeavă cromată. Condiţiile în care lucrează sutele de angajaţi Cromsteel sunt toxice.

Astfel, unii angajaţi au ajuns să se îmbolnăvească foarte grav, iar alţii chiar să moară. „Oamenii lucrează în condiţii foarte grele şi au risc foarte mare de îmbolnăviri grave şi de intoxicări grave. Echipamentele sunt second-hand şi pentru cromare se foloseşte crom hexavalent, cancerigen, care potrivit unei directive europene, va fi interzis din 2022. Au loc multe accidente mortale şi bolile profesionale sunt la ordinea zilei, dar italienilor nu le pasă. În accidente, întotdeauna, mortul este de vină“, spune Nicolae Dragodănescu, liderul de sindicat.

Prin urmare, după zilele libere de Paşte, salariaţii au reluat activitatea de pichetare a societăţii şi vor continua greva generală până la soluţionarea tuturor revendicărilor şi până la semnarea Contractului Colectiv de Muncă. Ei cer condiţii mai bune de muncă, salarii mai mari şi prime, dar nu numai. „Folosirea tehnologiilor învechite, folosirea cromului hexavalent, a mercurului şi a utilajelor generatoare de zgomot  în tehnologia de lucru au condus la îmbolnăviri profesionale grave. Unii salariaţi au fost diagnosticaţi cu intoxicaţii cronice cu mercur, perforaţii ale septului nazal prin expunerea la crom hexavalent, bronşite cronice, hipoacuzii şi alte boli profesionale. Am vrea ca toţi angajaţii să aibă analize plătite de companie şi prin ele să se identifice valorile generate de expunerea la noxa de mercur şi noxa de crom pentru că sunt mari probleme. În opinia mea, până şi angajaţii din administrativ sunt intoxicaţi. Nu cred că există cineva care lucrează la Cromsteel şi care are analizele bune pe aceste două noxe“, adaugă Dragodănescu. Până acum, reacţia patronilor italieni de la ASO Cromsteel este una de forţă şi poziţionarea este la fel.

Cum a reacţionat patronatul de la ASO Cromsteel

Astfel, patronii stau pe o poziţie de forţă şi consideră că angajaţii se vor linişti de la sine. Numai că, deşi în grevă generală sunt doar 365 din cei peste 500 de salariaţi, aceştia continuă să îşi ceară drepturile. Ieri, compania a dat un comunicat de presă, prin care a anunţat că „o primă măsură este demontarea, începând chiar de astăzi, a două dintre utilajele din fabrică. Vrem ca angajaţii noştri să se simtă bine alături de noi şi vrem să le oferim venituri peste media locală, într-o companie unde am investit şi vom investi toate câştigurile, dar pentru ca acest lucru să fie posibil avem nevoie să găsim o cale de mijloc“. Mai mult decât atât, patronii spun că au trecut la demontarea acestui utilaj ca urmare a scăderii vânzărilor şi ameninţă voalat că o continuare a situaţiei de criză ar putea duce inevitabil la o reducere a vânzărilor, a producţiei şi, drept urmare, la reducerea personalului. Nicolae Dragodănescu spune că media salarială pe unitate este de circa 1.300 de lei pentru angajaţii din fabrică, atât încasează net pe lună un om care se supune zilnic noxelor de mercur şi crom.

Cât încasează patronii

Potrivit ultimelor date disponibile public, la Ministerul de Finanţe, în 2016, cifra de afaceri netă a companiei a fost de 325.923.822 lei, iar profitul net a ajuns la 13.544.888 lei. Mai departe, potrivit lui Dragodănescu, din date neoficiale, în 2017, profitul companiei a crescut cu 147% faţă de 2015. La întrebarea de ce totuşi managementul nu vrea ca angajaţii să aibă nişte câştiguri decente, liderul de sindicat afirmă că salariaţii de la ASO Cromsteel sunt trataţi de manageri şi de patronat într-un mod „foarte arogant“. „Li se spune că sunt nesimţiţi, că sunt puturoşi, că sunt analfabeţi şi că sunt leneşi. Nu li se dă nimic în afară de promisiuni, iar oamenii sunt bulversaţi şi mulţi dintre ei suferă îmbolnăviri cronice“, explică Dragodănescu. „Ştiţi că atunci când se sparge un termometru într-o cameră, trebuie să iei anumite măsuri şi foarte repede, pentru că mercurul din el este foarte toxic. Imaginaţi-vă că pentru oamenii ăştia, mercurul curge în jgheaburi lângă ei şi uneori mai cade şi pe jos, la picioare, iar de cromul hexavalent, ce să mai zic?! Oamenii sunt într-o otravă continuă. Sunt vapori care se răspândesc peste tot, iar îmbolnăvirile sunt grave“, mai afirmă liderul de sindicat.

Cazuri de îmbolnăviri grave

Potrivit unor angajaţi care au dorit să îşi păstreze anonimatul, sunt salariaţi care ajung la dializă săptămânal după lucratul în fabrică, iar alţii au probleme respiratorii grave, astm şi reducerea capacităţii pulmonare. Cele mai frecvente boli sunt legate de intoxicaţii cronice cu mercur, perforaţii ale septului nazal prin expunerea la crom hexavalent, bronşite cronice şi hipoacuzii. Este şi cazul lui D.T., un tânăr care după ce a lucrat circa doi ani în fabrică, are astm şi o capacitate pulmonară scăzută.

Ce spune Cartel ALFA

Preşedintele CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu, a fost săptămâna trecută la Târgovişte ca să îi susţină pe protestatari. Potrivit datelor CNS Cartel ALFA Dâmboviţa, 365 de salariaţi ai societăţii ASO Cromsteel din Târgovişte se află de două săptămâni în grevă generală, solicitând condiţii mai bune de muncă şi salarii mai mari. „La nivelul companiei, în urma transferului de contribuţii, 460 de salariaţi (peste 90%) au salariul minim pe economie. Aceştia lucrează în condiţii de muncă ce duc la boli profesionale grave şi intoxicări cu crom sau mercur“, după cum se arată într-un comunicat al CNS Cartel ALFA Dâmboviţa.  

Care sunt revendicările salariaţilor

1. Contract colectiv de muncă pentru un an de zile, creşterea tuturor salariilor cu 500 lei pentru fiecare salariat, precum şi indexarea lor cu inflaţia în luna ianuarie 2019;  

2. Implementarea unei grile de salarizare, a unui Regulament de promovare şi promovarea anuală a 35 % din numărul de salariaţi;

3. Acordarea sporului de vechime în muncă, între 5% şi 25%;

4. Spor de 20 % pentru salariaţii care lucrează în sectorul galvanizare, de 15% pentru restul halelor de producţie unde este prezenţa noxă crom, mercur sau zgomot şi 10% pentru salariaţii care tranzitează aceste locuri de muncă în timpul procesului tehnologic;  

5. Plata serviciilor medicale pentru salariaţii afectaţi de noxe;  

6. Subvenţie pentru biletele de tratament/abonamentelor de transport, în valoare de 1500 lei an;

7. Acordarea primelor sociale, proporţional cu profitul realizat, astfel: • Prima de Paşte  - 970 lei • Prima de Crăciun – 970 lei • Prima de Vacanţă – 3.000 lei • Prima de Ziua Metalurgistului – 600 lei 

În loc de concluzii

Sindicatul Valahia îşi menţine cererile până la aprobarea totală şi continuă grevă. Sindicaliştii cred că cel mai probabil „conducerea societăţii aşteaptă ca lipsa primei de Paşte, sărăcia şi nevoile să îi determine pe angajaţi să renunţe“. „Ce nu înţelege actuala conducere este că mai presus de toate lipsurile materiale care sunt reale, mai există încă un lucru, care a declanşat acel ceva care spune: Ajunge, am suportat destul“, mai punctează Dragodănescu. „Salariaţii s-au săturat să fie prost plătiţi, s-au săturat de regimul coercitiv şi autoritar al conducerii societăţii, s-au săturat să fie penalizaţi permanent pentru orice abatere cât de mică, în condiţiile în care salariile sunt foarte mici şi condiţiile de muncă generează afecţiuni grave de sănătate. Salariaţii s-au săturat să vină la muncă sănătoşi, iar apoi să se îmbolnăvească şi să se interneze datorită intoxicaţiilor cronice cu mercur şi crom, asta în condiţiile în care societatea nu a încadrat locurile de muncă în condiţii deosebite şi salariaţii nu se pot pensiona mai devreme, conform legii“, se mai arată într-un comunicat al Sindicatului Valahia. 

Despre ASO Cromsteel

ASO Cromsteel face parte din grupul ASO H&P, lider mondial în producţia de bară şi ţeavă cromată, având clienţi în peste 70 de ţări. În cei aproape patru ani de când grupul ASO a preluat fosta companie Cromsteel Industries, italienii susţin că au investit aproximativ 10 milioane de euro în fabrica din Târgovişte. Potrivit lor, aceasta a ajuns la o producţie lunară de aproape 4.000 de tone de bare cromate. Asta era valabil, desigur, înainte ca oamenilor să le ajungă cuţitul la os şi să intre în grevă generală, pe termen nelimitat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite