Cum vrea Tabără să îmblânzească inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii, procesatorii şi comercianţii de alimente ar urma să încheie un „contract unic“, astfel încât preţurile să nu crească de câteva ori de la fabrică la raft. Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, acuză comercianţii şi procesatorii că scumpesc prea mult mâncarea şi îi cheamă la o împăcare cu producătorii de materii prime.

Citiţi şi: Ministrul Agriculturii: „Vrem să stimulăm arendarea"

Proaspăt întors de la Berlin, unde miniştrii Agriculturii din 48 de ţări au dezbătut evoluţia preţurilor la alimente pe plan mondial, Valeriu Tabără a ţinut să arate presei româneşti că este hotărât să detensioneze relaţiile dintre producători şi comercianţi. Ruptura dintre aceştia reprezintă, în opinia ministrului, principala cauză care a dus la scumpirile-record consemnate în România anul trecut.

Tabără a lăsat să se înţeleagă că va institui un contract unic, la care ar urma să participe toţi factorii - producători, procesatori şi comercianţi - de pe lanţul fiecărul produs alimentar.

„Până acum, ne-am ocupat doar de secvenţa producător-procesator, dar se pare că nu e de-ajuns. Am spus-o de mai multe ori, aş vrea să văd pe eticheta de la salam o justificare de ce carnea aceea este mai scumpă de patru-cinci ori la raft faţă de preţul de la producător. Trebuie să avem un contract unic pe întreaga reţea de la producţie la  comercializare", a precizat ministrul. Ce ar trebui să prevadă un asemenea „contract"? Nu este încă limpede, dar intenţia ministrului Tabără ar fi aceea ca fiecare parte să-şi ia un fel de angajament faţă de consumatorul final.

Un angajament faţă de consumatori

„Fiecare agent de pe acest lanţ poate şi trebuie să realizeze un anumit profit, dar într-o marjă responsabilă faţă de consumator. Nu mi se pare corect să avem zero câştig la producători şi profituri uriaşe la comercianţi", a conchis ministrul Agriculturii.

Reamintim că în 2010 preţurile alimentelor au crescut, în medie, cu 6,4%, după ce în 2009 scumpirile la această categorie fuseseră aproape nule (+0,38%). În topul scumpirilor din 2010 se regăsesc alimente precum cartofii, uleiul, conservele, fructele şi făina.

Tot anul trecut, cotaţiile internaţionale la cereale, zahăr şi alte materii prime alimentare au atins maxime istorice, astfel că şi pentru acest an principalul factor de creştere a inflaţiei ar putea veni tot din categoria mărfurilor alimentare, potrivit celor mai recente prognoze. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite