Cum vrea Guvernul să legifereze bacşişul: acesta va fi impozitat fie ca venit al salariaţilor, fie ca profit al firmei. Amenzile sunt usturătoare

Cum vrea Guvernul să legifereze bacşişul: acesta va fi impozitat fie ca venit al salariaţilor, fie ca profit al firmei. Amenzile sunt usturătoare

Bacşişul a fost una din problemele indicate de firmele închise de către Direcţia Antifraudă

Guvernul vrea să legifereze bacşişul, care va fi evidenţiat pe un bon fiscal separat, firma urmând să aleagă dacă sumele suplimentare vor fi contabilizate ca profit sau vor fi distribuite salariaţilor, iar impozitul aplicat va fi de 16% pe profitul firmei sau pe câştigul angajatului, după caz.

Măsura a fost anunţată recent de către Gelu Ştefan Diaconu, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Bacşişul a fost una dintre problemele reclamate de către companiile a căror activitate a fost suspendată temporar de către Fisc în ultima perioadă.
 
Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului.
 

Condiţionarea serviciilor de acordarea bacşişului este ilegală

 
Este interzis firmelor să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului. Sumele încasate suplimentar, înregistrate fiscal şi contabil, se evidenţiază pe un bon fiscal distinct.
 
Firmele stabilesc, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din încasarea bacşişului rămân la dispoziţia lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaţilor.
 
Impozitarea propusă vizează taxarea bacşişului ca profit al operatorului economic în cazul în care acesta nu se distribuie salariaţilor, respectiv cu 16% pe profit sau 3% pe venit în cazul microîntreprinderilor, bacşişul nefiind cuprins în sfera TVA.
 
Dacă se decide repartizarea către salariaţi, se impozitează veniturile angajatului din alte surse cu 16%, prin reţinere la sursă, iar sumele suplimentare nu sunt cuprinse în baza de impozitare a contribuţiilor sociale şi a contribuţiilor sociale de sănătate.
 

Caietul de bani personali

 
La ora începerii programului de lucru, banii personali deţinuţi de angajaţii firmei sunt înregistraţi într-un registru de bani personali, special întocmit în acest sens.
Orice sumă înregistrată în plus faţă de banii înscrişi iniţial nu este justificată.
 
Modelul, conţinutul registrului de bani personali precum şi procedura de înregistrare a acestuia la organul fiscal, se aprobă prin ordin al ministrului Finanţelor Publice până vineri, 17 aprilie 2015, scrie Mediafax.
 
La solicitarea organelor de control, angajaţii operatorului economic sunt obligaţi să prezinte sumele de bani aflate asupra lor.
 

Amenzi usturătoare

 
Amenzile sunt diferenţiate pe trei paliere valorice, în funcţie de diferenţele înregistrate în casa de marcat până la ora controlului.
 
Astfel, dacă diferenţa constatată este de până 1% inclusiv, dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, atunci fapta se sancţionează cu avertisment.
Pentru diferenţe peste 1%, dar până în 100 lei, se aplică amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei. 
 
În cazul unei diferenţe între 100 lei şi 1.000 lei inclusiv, dar mai mică de 1% din valoarea înregistrată în casa de marcat, amenda este cuprinsă între 10.000 lei şi 15.000 lei. Dacă este peste 1%, amenda urcă la 20.000 lei şi se suspendă pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru punctul de lucru respectiv. Suspendarea se face începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de doi ani.
 
Dacă diferenţa este mai mare de 1.000 lei, dar sub 1%, amenda este între 20.000 lei şi 25.000 lei. În fine, dacă diferenţa este mai mare de 1.000 de lei şi depăşeşte 1%, sancţiunea ajunge la 30.000 lei, cu suspendarea pentru 30 de zile a activităţii, de la a doua abatere într-un interval de 2 ani.
 
Guvernul estimează că va colecta la bugetul de stat, în urma fiscalizării bacşişului, 154 milioane lei în acest an, 300 milioane lei anul viitor, 319 milioane lei în 2017 şi 338 milioane lei în 2018, respectiv 1,11 miliarde lei în circa trei ani şi jumătate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările