Cum văd francezii România: El Dorado-ul agriculturii europene

Străinii văd România mult mai bine decât o facem noi. Potrivit publicaţiei franceze „Le Monde", ţara noastră a devenit un El Dorado al agriculturii europene.

Ştiri pe aceeaşi temă

Jurnaliştii francezi, citaţi de antena3.ro, prezintă cazul tânărului agricultor Maxime Laurent. Francezul răspunde de o fermă întinsă pe 1.400 de hectare „Să ajungi la o asemenea performanţă în Franţa, e nevoie de două sau chier trei generaţii. Mie mi-au fost suficienţi trei ani", spune mândru tânărul care, înainte de absolvirea studiilor liceale, a încărcat şi însoţit un convoi de camioane cu echipamente agricole, care au ajuns la Măceşu de Sus (judeţul Dolj).

În România, Maxime Laurent cultivă grâu, orz, floarea soarelui şi rapiţă. Cu ajutorul fondurilor europene, plănuieşte lucrări de extindere a irigaţiilor şi de creştere a capacităţii silozului (la 7.000 de tone).

Francezul recunoaşte că i-a fost foarte greu să se acomodeze, dar susţine că nu are niciun regret în legătură cu decizia pe care a luat-o.

„Dacă aş fi rămas în Franţa, mi-aş fi terminat studiile şi m-aş fi angajat pentru 1.200 de euro pe lună. Din banii ăştia, plăteşti chiria, mănânci, cumperi câteva haine , iar la sfârşitul lunii nu rămâi cu nimic. Asta nu e viaţă!".

Maxime Laurent este acum căsătorit cu o olteancă, au casă în sat, un apartament la Craiova şi plănuiesc să mai ridice o casă, pe terenul agricol. „Sunt fericit aici, unde viaţa este mult mai flexibilă!", spune francezul, care vorbeşte cu admiraţie despre tradiţiile locale.

"Le Monde" mai prezintă şi o familie de elveţieni care a plecat din cantonul Lucerna în localitatea Firiteaz din Arad. Elveţienii au cumpărat 800 de hectare de teren şi au luat totul de la capăt. Practică agricultură organică şi exportă cereale în Statele Unite, Canada şi China.

În România, preţul mediu al hectarului de teren arabil este de 2.000 de euro, mult sub cel din ţările occidentale. Din 2014, europenii vor avea posibilitatea de a achiziţiona pământ românesc direct şi nu prin intermediul unor companii înregistrate în România.


citeste totul despre: