Cum ne salvăm banii în al doilea val al crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile în aur şi în acţiunile lichide listate la Bursa de Valori au cele mai mari şanse să crească până la finalul acestui an. Valoarea plasamentelor în bănci va fi erodată de inflaţie şi de taxe. „Adevărul“ vă prezintă evoluţia potenţială a plasamentelor, pe baza prognozelor afişate pe pieţele financiare, în contextul temerilor privind o recidivă a recesiunii.

Faptul că economia românească prezintă riscul de a reveni pe scădere chiar în acest an, din cauza evoluţiilor nefavorabile înregistrate în Europa, este deja în atenţia tuturor analiştilor. Dacă în plan macroeconomic riscurile se manifestă la nivelul industriei şi exporturilor (pe fondul scăderii cererii externe), în planul investiţiilor personale doar inflaţia şi taxele par să ne pună în pericol micile economii.

Prognozele arată că aurul va avea creşteri sănătoase, ca plasament de refugiu în faţa crizei internaţionale, iar acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti au destul potenţial de majorare.

În cazul Bursei, am luat în calcul titlurile companiilor care compun indicele BET, mai exact Fondul Proprietatea, Petrom, BRD, Banca Transilvania, Azomureş, Transgaz, Transelectrica, BVB, Biofarm şi Broker SA. Prognozele afişate pe această piaţă arată că la 31 decembrie indicele BET ar putea avea o creştere de cel puţin 40% faţă de valoarea de azi, dar este important de precizat că brokerii nu îşi asumă aceste estimări, deci nu ni le asumăm nici noi. Potenţialul de creştere - chiar dacă nu cu 40% - este însă evident, având în vedere că fiecare dintre componentele indicelui BET e un fel de „perlă a coroanei" în sectorul de activitate pe care îl reprezintă. Din păcate, referitor la evoluţia fondurilor de investiţii nu sunt afişate prognoze pe termen scurt, astfel că nu putem estima cât ar putea valora unităţile de fond la finalul acestui an.

Anghel: Românii au învăţat multe lecţii

Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, este de părere că România este mult mai pregătită acum să facă faţă unui nou val al crizei decât în 2009. „Părerea mea este că s-au mai învăţat multe lucruri din perioada dificilă pe care am traversat-o în ultimii trei ani.

Austeritatea a însemnat măsuri dure nu numai la nivel de cheltuieli ale statului, ci şi pentru toată populaţia", a declarat Anghel pentru „Adevărul". În perspectiva unor noi turbulenţe, România are un avantaj faţă de alte state, pentru că „în istoria recentă am trecut prin corecţii şi avem încă memoria proaspătă".

Că românii au învăţat lecţia crizei se vede şi în comportamentul financiar al populaţiei. Astfel, economisirea s-a mai îmbunătăţit şi ar trebui să continue să crească. Din iulie 2010 până în iulie 2011, depozitele în monedă naţională ale populaţiei au crescut cu 5,9 de miliarde de lei, adică un plus de 9,5%, arată datele raportate ieri de Banca Naţională. „În general, economisirea creşte în asemenea perioade", explică economistul-şef al BCR.

Economisirea în valută, în schimb, a avansat ceva mai lent în ultimul an. Depozitele în valută ale populaţiei au crescut cu 1,9%, res­pectiv cu echivalentul a 0,8 miliarde de lei. Dobânzile de pe piaţă nu sunt însă suficient de mari pentru a putea acoperi şi rata inflaţiei, dar şi impozitul de 16% perceput de stat pe câştigul din depozitele bancare.

În iunie, băncile ofereau o dobândă medie de 5,9% pe an la depozitele noi în lei şi de 2,5% pe an la cele în euro, nou-constituite, potrivit datelor BNR. În aceste condiţii, persoanele care îşi ţin banii în conturile băncilor riscă să rămână cu o sumă mai mică, după ce se scade şi inflaţia.

Aurul are două motive să crească

Metalul galben este de departe o investiţie generatoare de câştig în această perioadă, fie că este vorba de plasamentele în aur bancar sau de cumpărarea de bijuterii, noi sau second-hand, este de părere Mihail Pacioianu, preşedintele executiv al Confederaţiei Naţionale a Operatorilor de Metale şi Pietre Preţioase - Diamond Gold. „Uncia de aur pe pieţele internaţionale va ajunge la 2.200 de dolari la finele acestui an, faţă de aproximativ 1.900 de dolari, în acest moment, după cum prognozează specialiştii", a declarat Pacioianu pentru „Adevărul". Cotaţia aurului nu a crescut însă numai pe fondul crizei.



Metalul preţios se scumpea şi înainte, datorită cererii mult mai mari decât oferta. „Practic, pe lângă cauza cu caracter permanent, a mai apărut şi influenţa conjuncturală a crizei", completează Pacioianu. Cât priveşte evoluţia celorlalţi indicatori importanţi pentru viaţa economică a românilor, prognozele arată că salariile vor creşte uşor, în timp ce inflaţia va scădea şi alimentele s-ar putea ieftini.

"În perioada dificilă pe care am traversat-o în ultimii trei ani s-au învăţat multe lucruri. Avem încă memoria proaspătă."
Lucian Anghel
economist-şef BCR

"Aurul se scumpeşte datorită cererii mult mai mari decât oferta. Acum a apărut şi influenţa crizei."
Mihail Pacioianu
preşedinte Diamond Gold

4,6% este prognoza de inflaţie anunţată recent de Banca Naţională pentru finele anului 2011.

O nouă recesiune se profilează la orizontul pieţelor financiare

Lumea se îndreaptă către o nouă criză financiară, mai periculoasă decât cea începută în anul 2008, pe fondul crizei datoriilor statelor europene. Avertismentul vine chiar de la Robert Zoellick, şeful Băncii Mondiale. Oficialul instituţiei internaţionale este de părere că problemele economice pe care le va înfrunta Europa sunt mult mai grave decât cele prin care trec Statele Unite ale Americii. „În ultimele săptămâni, lumea a trecut de la recuperare în mai multe viteze - cu pieţe emergente şi câteva economii precum cea a Australiei care au reuşit să aibă creştere economică şi pieţe dezvoltate aflate în impas - la o fază nouă şi mai periculoasă", a spus recent Robert Zoellick. Potrivit lui Nouriel Roubini, economistul american care a prevestit criza mondială, „furtuna totală" din punct de vedere financiar se va produce în anul 2013.

Preţurile locuinţelor bat pasul pe loc în 2011

Următoarele patru luni nu vor aduce mari schimbări pe piaţa imobiliară, iar preţurile apartamentelor vor rămâne la nivelul din acest moment, sunt de părere specialiştii. „Preţurile apartamentelor nu vor scădea sub valoarea de 1.000-1.100 de euro/mp util sau 700-1.000 de euro/mp construit, indiferent de contextul economic până la sfârşitul anului", a declarat pentru „Adevărul" Vlad Vlăsceanu, directorul companiei care organizează târgul imobiliar tIMOn. Motivul? Stocul de locuinţe noi adaptate la nevoile de locuire ale românilor este extrem de redus.

image

Foarte puţine apartamente noi au fost ocupate în acest an  Foto: adevărul



Trendul de stagnare a preţurilor pentru perioada următoare vine după ce în lunile iunie şi iulie, în plină perioadă de concedii, apartamentele s-au scumpit uşor. Per total, însă, în ultimele 12 luni, preţurile apartamentelor au scăzut cu aproape 11% în marile oraşe, arată o analiză recentă realizată de către portalul imobiliare.ro. În aceste condiţii, metrul pătrat util de apartament a ajuns în Bucureşti la o valoare de 1.162 de euro, arată indicele imobiliar afişat de portalul imobiliar pentru luna iulie.

image
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite