Cum puteţi evita roaming-ul involuntar, în localităţile de la graniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zonele din apropierea graniţelor, utilizatorii de telefonie şi internet mobil care au serviciul de roaming activat se pot conecta automat, fără să vrea, la o reţea din ţara vecină şi pot folosi serviciile de comunicare la tarife de roaming. Astfel, vor plăti costuri suplimentare, inclusiv pentru apelurile primite.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat lista localităţilor de graniţă care au un risc potenţial de intrare în roaming involuntar. Acest roaming poate să apară pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a reţelei.

Utilizatorii pot evita accesarea involuntară a serviciilor de voce sau date în roaming, la graniţa României, prin câteva metode. O soluţie este dezactivarea opţiunii telefonului de selectare automată a reţelei şi selectarea ei manuală. Altă variantă este solicitarea adresată operatorului, prin care se cere activarea serviciului de roaming numai la cerere. O altă metodă este verificarea reţelei, înainte de utilizarea telefonului/tabletei, în cazul în care selectarea reţelei rămâne pe modul automat.

În ce localităţi există risc de roaming involuntar

Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în aproape toate judeţele aflate la graniţă există localităţi în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar. Cele mai multe sunt situate în judeţele: Satu Mare (63 de localităţi, pe graniţa cu Ucraina şi Ungaria), Botoşani (44 de localităţi, pe graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova), Iaşi (42 de localităţi, pe graniţa cu Republica Moldova), Timiş (39 de localităţi, pe graniţa cu Serbia şi Ungaria) şi Bihor (33 de localităţi, pe graniţa cu Ungaria).

Autoritatea a identificat localităţi cu risc de roaming involuntar în care echipamentul mobil se poate conecta temporar la reţeaua unui operator străin, în funcţie de deplasarea utilizatorului, dar şi localităţi cu risc crescut de roaming involuntar, unde echipamentul mobil se poate conecta permanent la reţeaua unui operator străin, pe toată suprafaţa localităţii respective.

Faptul că aţi folosit telefonul/tableta în roaming involuntar nu vă scuteşte de plata acestui serviciu. Mai multe informaţii privind utilizarea şi costurile serviciului de roaming sunt disponibile pe pagina de internet a ANCOM.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite