Cum sunt plătiţi românii plecaţi la munci agricole în statele UE şi ce cheltuieli trebuie să suporte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Giurgiuvencele vor să scape de muncile agricole

Date centralizate de „Adevărul” din anunţurile recrutorilor din Olanda, Germania, Austria, Marea Britanie, Spania, Scoţia, Franţa, Danemarca şi Belgia arată cum sunt sau vor fi plătiţi sutele de mii de români şi ce cheltuieli trebuie să suporte.

Restricţiile de circulaţie impuse de pandemie şi reîntoarcerea în ţările de origine a muncitorilor sezonieri au dus la o acută criză a forţei de muncă la nivelul întregii Uniuni Europene. Sute de mii de locuri de muncă sunt disponibile, conform anunţurilor făcute de oficialii din statele membre, în special în agricultură, ramură care solicită rezolvarea rapidă a situaţiei.

Astfel, Germania are nevoie de 80.000 de muncitori sezonieri care să culeagă fructele şi legumele de pe câmp, stabilind accesul acestora în ţară în două tranşe egale în lunile aprilie şi mai.

Recent, Franţa a reclamat prezenţa a 100.000 de muncitori sezonieri pentru culegerea roadelor, după ce Marea Britanie anunţase că are nevoie de peste 50.000 de muncitori agricoli.

Cum încercările guvernelor din statele Uniunii Europene de a-şi redistribui angajaţii aflaţi în şomaj tehnic în agricultură au eşuat, site-urile de recrutare a forţei de muncă din străinătate s-au umplut de anunţuri, unele dintre ele oferind detalii privind câştigurile pe oră, săptămână sau lună, dar şi cheltuielile de transport sau cazare care trebuie suportate de angajaţii sezonieri.

10,05 euro brut/ oră la cules de roşii şi ardei în Olanda

Unul dintre cele mai recente anunţuri de recrutare priveşte muncitorii sezonieri de care are nevoie Olanda pentru culesul roşiilor şi ardeilor. Salariul brut oferit pentru o astfel de muncă este, potrivit anunţurilor de recrutare de 10,05 euro/oră, circa 235 – 250 euro net pe săptămână „după ce se reţin taxele şi cazarea”.

Acesta este unul dintre cele mai serioase şi mai complete anunţuri, având în vedere că angajatorul oferă detalii atât în privinţa beneficiilor, cât şi a costurilor pe care trebuie să le suporte angajatul.

Angajatorul oferă contract temporar de muncă, cu un program de 45/50 ore pe săptămână în plin sezon, dar costurile de cazare, de circa 90 de euro pe săptămână sunt suportate de angajat, cu promisiunea că „după 30 de săptămâni (cam cât ar dura sezonul – n. red.), două săptămâni de cazare sunt oferite gratuit, adică 175 de euro.

„Fiecare cameră conţine cel puţin două paturi, un dulap personal, o canapea, un televizor şi multe altele. Depinde de locaţie, există acces la o bucătărie (comună), baie (comună). Aproape toate locaţiile noastre au conexiune internet. Perioada de preaviz pentru contractul de locuinţă este de 4 săptămâni. Costul transportului este suportat de candidat. Asistenta Socială 24 din 24. Posibilitatea de a face ore suplimentare, plătite între 25% -100%”, sunt alte detalii oferite de angajator.

Pe de altă parte, angajaţii sunt obligaţi să aibă asigurare de sănătate, putând opta pentru încheierea uneia agreate de angajator la un preţ de 2,93 euro/zi. Angajatorul asigură transportul către şi de la locul de muncă.

Ofertele din Germania

Locurile de muncă în agricultură în Germania sunt plătite cu 8 –9 euro/oră, salariu net, în special pentru culesul fructelor şi legumelor. Programul de lucru este de 9 – 10 ore/zi, 6 zile/săptămână. Angajaţii pot beneficia de un contract de muncă pe o perioadă de 2-3 luni cu posibilitate de prelungire, cazare din partea firmei germane şi 3 mese/zi.

Alte anunţuri de recrutare în Germania precizează că se oferă un salariu de 1.600 – 1.800 euro/lună pentru muncitori necalificaţi în agricultură, singurele cerinţe ale angajatorului fiind hărnicia şi seriozitatea candidaţilor. Locurile de muncă oferite sunt pe câmp, în hale de prelucrare a legumelor şi fructelor, în sere de plantat, la cules fructe de seon, angajatorul precizând că oferă salarii atractive, cazare, mâncare sau bani de mâncare şi contracte pe 2 – 6 luni cu posibilitate de prelungire.

Salarii în Franţa, Belgia şi Spania

În Franţa şi Belgia se caută atât muncitori sezonieri în agricultură, cât şi şoferi care să asigure transporturl recoltelor sau a oamenilor de la locul de cazare la locul de muncă şi înapoi. Salariul oferit este de 2.400 euro/lună, cu contract legal de muncă încheiat încă din România, cazare asigurată, concediu de 24 de zile/an, plata orelor suplimentare în cuantumm de 25% din salariu, asigurări medicale, dreptul la pensie, plus o alocaţie de 190 euro/lună pentru fiecare copil sau student care-şi însoţeşte părinţii la muncă.

Tot în Franţa se caută muncitori în domeniul horticol, cărora li se oferă 1.100 euro net/lună, cazare, transport şi contract pe perioadă determinată de 3 luni.

În Spania se caută muncitori care să culeagă usturoiul de pe câmp şi să îl ambaleze, plata fiind de 5 euro pe zi sau 2,50 euro/lada de usturoi, plus cazare şi transport contra-cost.

Oferte în Anglia, Scoţia, Austria şi Danemarca

Anunţurile pentru munca sezonieră în Anglia şi Scoţia sunt inedite: angajatorul oferă salarii de 4.000 – 8.000 lei/lună, la cules de narcise, construcţia de solarii, plantat/ replantat şi munci de intretinere ale recoltelor

„Plata este de 8,21 lire sterline pe oră, dar dacă munciţi la cukes veţi avea normă. Dacă depăşiţi norma câştigaţi mai mult. Puteţi pune deoparte între 4000 RON şi 8000 RON/ lună”, se arată în anunţ, cu precizarea că locurile de muncă sunt în peste 100 de ferme, toate cu cazare şi facilităţi (baie, bucătărie, spaţii de recreere, pat, maşini de spălat), pentru care costul săptămânal este de 52,85 lire sterline şi se deduce din salariu.

Salariul oferit în Austria este de 1.800 euro/lună, cazarea fiind gratuită „în condiţii bune”, angajatorul oferind o masă caldă/zi (prânzul), transportul de la locul de cazare la locul de munca, contract pe perioada nedeterminată şi asigurare medicală pe toată perioada contractuală”.

În Danemarca sunt căutaţi lucrători sezonieri pentru cules de roşii şi vinete, cărora li se oferă un salariu de 1.800 – 2.000 de euro/lună, angajatorul neoferind alte detalii.

Te-ar putea interesa şi:

Cum schimbă protestele muncitorilor români legea muncii în Germania: ce au scos la iveală controalele

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite