Cum influenţează pandemia preţurile la porumb şi grâu

Cum influenţează pandemia preţurile la porumb şi grâu

În România, la început de săptămână, s-au remarcat preţuri la porumb uşor mai mici

În ultima săptămână, preţurile porumbului au înregistrat fluctuaţii pe bursele internaţionale, finalizând cu o scădere moderată, iar cele ale grâului au rămas pe o creştere uşoară. În săptămâna curentă, sentimentul de risc global continuă să se redreseze, îmbunătăţind perspectivele de export, arată o analiză a Commoditrader, platformă online de comerţ internaţional cu cereale şi materii prime agricole.

Ştiri pe aceeaşi temă

Compania a analizat evoluţia pieţelor locale şi burselor internaţionale de mărfuri agricole din săptămâna precedentă şi cea curentă, factorii de influenţă, precum şi impactul asupra preţurilor porumbului şi grâului.

Virusul COVID-19 poate avea un impact dramatic asupra pieţei în situaţia în care vom avea interziceri la export pentru ţări importante exportatoare cum ar fi Rusia, Statele Unite, Canada sau Ucraina. În aceste zile, Argentina îşi închide porturile pentru următoarele două săptămâni. Rusia a implementat cote, însă acţiuni suplimentare adoptate la nivel global pot deveni factori de influenţă asupra preţurilor şi volatilităţii pieţelor în următoarele săptămâni şi chiar luni de zile.

Evoluţia porumbului – deocamdată niciun semn de scădere a pieţei

Odată cu reducerea numărului contractelor din 18 martie, piaţa s-a consolidat peste aceste valori minime. Piaţa încearcă să găsească un nivel de preţ care să poată îmbunătăţi cererea, ca o compensare a cererii uriaşe de etanol. Deşi exporturile au fost mai puternice decât era de aşteptat, vorbindu-se chiar despre creşterea cantităţilor de furaje cumpărate de China, acestea au fost compensate de preocupările continue pentru o aprovizionare împovărătoare. S-au înregistrat acţiuni pe preţurile porumbului, ceea ce a determinat fluctuaţii, şi în cele din urmă scăderi semnificative de la vârfurile anterioare, finalizând sesiunea de vineri cu pierderi modeste.

Totuşi, ca rezultat cumulat al săptămânii trecute, porumbul a reuşit să marcheze un câştig modest care a întrerupt o serie de 2 săptămâni de pierderi. Scăderea masivă a preţului ţiţeiului a fost o sursă timpurie de presiune asupra porumbului, care ar putea avea ca efect slăbirea perspectivelor cererii de etanol pe termen scurt. În ciuda impactului coronavirusului asupra comerţului global, aşteptările pentru o creştere accentuată a suprafeţelor cultivate cu porumb din SUA au continuat să influenţeze piaţa de porumb până în weekend. Privind aspectele mai tehnice ale prognozei pieţei, indicatorii de preţ sunt pozitivi şi ar trebui să sprijine niveluri mai mari de preţ.

În România, la început de săptămână, s-au remarcat preţuri uşor mai mici decât pe parcursul săptămânii precedente.

În săptămâna curentă, sentimentul de risc global continuă să se redreseze, ceea ce a îmbunătăţit perspectivele exporturilor globale de porumb şi susţine preţul într-o anumită măsură. Vânzarea masivă în dolari americani este văzută, de asemenea, ca un semn că „panica” din perspectivele economice globale s-ar putea să fi atins un maxim, fiind un factor pozitiv pentru toate mărfurile. Dolarul a atins valoarea maximă, iar piaţa bursieră americană a scăzut luni. Drept urmare, porumbul a reuşit să depăşească reducerea preţurilor la energie, evoluţie care va slăbi cererea de etanol pe termen scurt, situată săptămâna trecută la un nivel uriaş.

În timp ce cererea de etanol continuă să scadă, producătorii intenţionează să planteze o recoltă uriaşă. Prognozele meteo arată o vreme favorabilă în luna aprilie, înainte de plantările bune din SUA, iar preţurile la energie au scăzut din nou.

Evoluţia grâului – creşterea importurilor oferă impuls pieţelor

Piaţa rămâne pe o tendinţă de creştere pe termen scurt, iar acţiunile de cumpărare de vineri au susţinut o serie de creşteri până la cel mai înalt nivel începând cu 22 ianuarie. În ciuda închiderii de vineri, preţurile grâului au terminat sesiunea cu un câştig săptămânal considerabil. Dolarul a continuat să scadă în apropierea weekendului, iar acest lucru a avantajat exportul de grâu american faţă de cel european. Culturile de grâu australian au beneficiat de precipitaţii crescute în ultimele luni şi este de aşteptat să înregistreze cea mai mare producţie din ultimii ani, iar acest lucru a fost o sursă de presiune pentru piaţă. Ministerul Agriculturii din Rusia propune instituirea unei cote a exportului de cereale din Rusia la 7 milioane de tone pentru perioada de aprilie-iunie, ca o modalitate de a proteja aprovizionarea internă datorită vitezei coronavirusului, şi în conformitate cu aşteptările prezente. Acest lucru arată că şi ei maximizează presiunea asupra mărfurilor care trec prin porturi şi că au decis să păstreze intern suficiente cantităţi de cereale pe piaţa rusă, în cazul lipsei de alimente în întreaga lume, şi dacă alte porturi sunt închise.

Ministerul Agriculturii din Ucraina a declarat că nu intenţionează să limiteze exporturile de produse alimentare cheie ale naţiunii lor, însă brutarii din Ucraina cer guvernului să limiteze şi exporturile de produse din cereale. Combinate, direcţiile celor două state pot conduce la creşterea dramatică a preţurilor. 

În plus, Turcia a cumpărat aproape 175.000 de tone de grâu printr-o serie de oferte care s-au închis vineri. Traderii rămân îngrijoraţi de disponibilitatea unor cantităţi de grâu exportat, deoarece Rusia are planuri să impună cote de export de cereale pentru restul sezonului, iar acest lucru a oferit sprijin pieţei. Este posibil ca stocurile finale şi consumul global să nu se fi schimbat efectiv, dar creşterea cumpărării de către utilizatorii finali este o forţă foarte agitantă asupra pieţelor pe termen scurt.

„Deşi este important să respectăm fundamentele tradiţionale ale ofertei / cererii atunci când analizăm pieţele de mărfuri, situaţia actuală a virusului nu pare să aibă caracteristicile altor perioade de recesiune, ceea ce face dificilă definirea „noului normal”. În lunile următoare, vom avea o idee mai bună despre efectele pe termen lung asupra consumului de produse alimentare şi cereale, dar există mai mulţi factori care ar putea stimula achiziţia pe termen scurt, care poate avea o corelaţie redusă cu consumul real sau cu oferta”, declară Ida Boesen, cofondatoare Commoditrader.

„Mai multe pieţe de mărfuri au căzut sub presiunea mare asupra ideii că cererea s-ar prăbuşi dacă Covid-19 ar provoca recesiunea. În schimb, am observat un salt pe termen scurt al cererii pe mai multe pieţe. Utilizatorii finali la nivel mondial, şi chiar unele ţări în ansamblu, au văzut necesitatea de a deţine mai multe inventare de mărfuri, inclusiv alimentaţie şi hrană pentru animale. De exemplu, lipsurile de pâine bine mediatizate la magazinele alimentare au provocat cumpărarea agresivă de grâu şi făină, ceea ce a transformat tendinţa pe piaţa grâului. Este posibil să nu se fi schimbat efectiv consumul global şi stocurile finale, dar creşterea cumpărăturilor de către utilizatorii finali este o forţă pe termen scurt foarte scumpă (în creştere ascendentă)”, continuă Ida Boesen.

Un alt factor ar putea fi pur şi simplu securitatea alimentară în timpul unei perioade de incertitudine. Încă nu există probleme de producţie pentru grâu, dar există deja exemple de exportatori care reţin produsele pentru a menţine livrările interne ridicate. Un grup comercial rus a spus că recenta creşterea a preţurilor grâului, ar putea duce la o lipsă de făină în Rusia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: