Cum va funcţiona sistemul garanţie-returnare prin care primeşti înapoi banii pentru fiecare sticlă şi PET

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Florentin Coman
FOTO Florentin Coman

Sistemul garanţie-returnare prin care primeşti înapoi banii pentru fiecare sticlă şi PET va fi funcţional efectiv în 18 luni, a explicat la Digi24 ministrul Mediului Mircea Fechet. El a spus că ambalajele vor putea fi returnate la orice magazin, de oriunde din ţară, fără să fie necesar bonul fiscal de la cumpărare.

"În prezent, şase miliarde de doze de PET-uri sau sticle ajung anual în groapa de gunoi, punem pământ peste ele şi le lăsăm moştenire copiilor noştri.

Când consumi o băutură ambalată în PET-uri sau doze de aluminiu sau sticlă o vei returna în magazin, fără să ai nevoie de bonul fiscal de când ai cumpărat băutura respectivă. Se poate returna oriunde în ţară. Se poate face asta fie în aparatele specifice pentru asta, fie în magazinele mici de cartier" , a explicat la Digi24 ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Practic, de fiecare dată când veţi cumpăra, de exemplu, o sticlă de apă sau o doză de bere, veţi achita cu 50 de bani mai mult. Suma reprezintă garanţia pentru reciclare.

După ce aţi golit şi aţi spălat sticla o veţi putea duce înapoi la magazin şi veţi primi înapoi cei 50 de bani achitaţi iniţial.

Va fi o resursă extraordinară pentru România, ambalajele vor însemna materie primă în fabricile de reciclare dar şi locuri de muncă, potrivit ministrului.

În 1 ianuarie trebuie să fie finalizată legislaţia, iar în termen de 18 luni sistemul va fi pus în funcţiune.

România este codaşa Europei în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor. De la 1 ianuarie va fi nevoită să plătească o taxă către Uniunea Europeană pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piaţă şi nu o reciclează

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite