Cum a fost Metrorex capturată de sindicatul condus de Ion Rădoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicalistul Ion Rădoi FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Sindicalistul Ion Rădoi FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Subvenţiile uriaşe acordate Metrorex, dublate în doar 4 ani de la aproape 300 de milioane de lei în 2016, la 687 milioane de lei în 2020, au fost pur şi simplu risipite, având în vedere contractele de asociere mai mult decât păguboase şi sporurile abuzive de până la 40% plătite angajaţilor.

Potrivit raportului Corpului de control al Ministerului Transporturilor, contractele de asociere în participaţiune derulate la nivelul Metrorex au fost dezavantajoase pentru companie din punct de vedere financiar, stabilirea cotelor de participare la împărţirea veniturilor obţinute nefiind fundamentată în funcţie de valoarea aportului fiecărui asociat.

Un exemplu flagrant este contractul de asociere în participaţiune încheiat de Metrorex Sindomet Servcom SRL, firma sindicatului condus de Ion Rădoi, în noiembrie 2003, prelungit succesiv prin numeroase acte adiţionale. Contractul prevedea o cotă de venituri rezultată din exploatarea spaţiilor comerciale aferente gurilor de metrou de doar 25% pentru Metrorex, în timp ce cota pentru Sindomet Servcom SRL a fost de 75%.  În plus, deşi în HG din 1999 privind funcţionarea Metrorex s-a interzis în mod expres subînchirierea spaţiilor comerciale, în contractul de asociere din 2003 se prevedea dreptul Sindomet Servcom SRL  de a încheia „contracte de închiriere cu terţii contractanţi”.

O altă neregulă descoperită în urma controalelor priveşte faptul că Sindoment Servcom nu s-a conformat solicitării de a preda către Metrorex spaţiile comerciale, invocând un articol din contractul de asociere care prevedea că „în cazul lichidării, Sindomet Servcom are dreptul la o justă şi reală despăgubire”. Aşa se face că, în urma verificărilor efectuate prin sondaj la staţiile de metrou Gara de Nord, Eroilor, Piaţa Victoriei, Iancului s-a constatat că în majoritatea spaţiilor se desfăşoară, „fără niciun drept”, activitate comercială. 

„În acest context, şi ţinând cont de constatările efectuate cu privire la relaţiile comerciale dintre Metrorex, Sindicat sau Sindomet Servcom SRL, s-a apreciat că există indicii cu privire la săvârşirea unor posibile infracţiuni de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi de abuz în serviciu, prevăzute şi sancţionate de legea penală”, mai menţionează raportul.

„Spor de tunel” şi pentru angajaţii din birou

Potrivit aceluiaşi document, în anul 2020, toţi angajaţii companiei au primit spor de metrou („spor de tunel”), ceea ce a fost o măsură abuzivă, întrucât acest spor, în cuantum de 20, 27, 34 sau 40% din salariul de bază, trebuia să se acorde doar personalului de metrou care lucrează „în condiţii deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase”, nu şi celor care lucrau în birouri.

Mai mult, în ceea ce priveşte situaţia cheltuielilor cu salariile aferente anului trecut, raportat la valoarea totală a salariilor pentru timpul efectiv lucrat, în sumă de 270,08 milioane lei, valoarea totală a sporurilor acordate a fost de 234,73 milioane lei (87%).

Raportul corpului de control mai arată că Metrorex a achitat facturi sindicatului (Uniunea Sindicatul Liber Metrou - USLM) de peste 4 milioane lei, fără a fi încheiat un contract în acest sens.

Astfel, Metrorex a plătit către sindicat facturi de 2,24 milioane lei în 2019 şi de 1,9 milioane lei în 2020, aferente decontării unor servicii prevăzute în contractul colectiv de muncă. Serviciile presupuneau că salariaţii care efectuează concediul de odihnă pe bază de bilete de odihnă în ţară sau în afara ţării au dreptul la decontarea a 75% din valoarea totală a biletelor de odihnă şi tratament. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite