Cum explică Ministrul Energiei importurile uriaşe de gaze: Omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Energiei Anton Anton explică situaţia importurilor majore de gaze ale României printr-un proverb, punând că „omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie”.

Mai precis, ministrul a declarat că preţurile sunt acum scăzute la gazele de import, iar noi suntem în perioada în care trebuie să înmagazinăm gaze pentru iarnă.

România a importat în mai 2019 o cantitate de gaze de 1.185.490 MWh, de 353 de ori mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), analizate de Agerpres. 

Anton Anton a refuzat însă să facă vreo legătură între volumul mare de gaze importate şi Ordonanţa 114/2018, care a limitat preţul de vânzare a gazelor pentru clienţii casnici.

„Noi suntem acum în următoarea situaţie: suntem în perioada de vară, când consumul de gaze nu e atât de mare, când trebuie să înmagazinăm pentru perioada de iarnă, şi, faţă de alţi ani, Ministerul Energiei, împreună cu ANRE, a dat dispoziţii mult mai devreme şi a zis mult mai devreme cât trebuie înmagazinat şi am spus: «Înmagazinaţi cât puteţi de repede». Preţurile acum sunt scăzute la gazele de import, de aia se importă mai multe gaze, nu din alt motiv. După părerea mea, proverbul românesc «omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie» e un proverb pe care în mod normal un minister cu scaun la cap trebuie să-l folosească”, a afirmat Anton Anton, potrivit Agerpres.

Acesta a susţinut că rolul ordonanţei 114 a fost protejarea consumatorilor casnici.

„Ordonanţa 114 este în Parlament şi noi, ca minister, participăm la discuţii. Ordonanţa 114, din punct de vedere al Energiei, a fost dată pentru a proteja consumatorii care sunt defavorizaţi, după cum se vorbeşte şi după cum s-a demonstrat. Consumatorul (defavorizat - n. r.) a fost definit, problema a fost că el nu este identificat. Şi de identificat trebuie să-l identifice Ministerul Muncii”, a explicat el.

Ministrul Energiei a susţinut că importurile de gaze nu au legătură cu producţia internă de gaze, pe care a prezentat-o drept constantă.

„Producţia internă e constantă, eventual scade cu 2% pe an, în funcţie de ce resurse se mai găsesc. De exemplu, acum, Caragele (noua exploatarea de gaze de la Caragele, judeţul Buzău - n. r.) ne-a ridicat un pic producţia internă, dar vorbim de 2%, 3%, 5%, adică nu vorbim de cantităţi enorme”, a afirmat Anton Anton.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite