Cum arată viitorul celor aproape 6.000 de angajaţi ai combinatului ArcelorMittal din Galaţi, ultimul „bastion” al siderurgiei româneşti

Cum arată viitorul celor aproape 6.000 de angajaţi ai combinatului ArcelorMittal din Galaţi, ultimul „bastion” al siderurgiei româneşti

Viitorul fostului Sidex devine incert odată cu decizia ArcelorMittal de a re­nunţa la o serie de active din Europa. Oţelăria de la Galaţi nu este profita­bilă, iar într-un context gene­ral dificil pentru industria metalur­gică şi-ar putea găsi cu greu un nou investitor strategic.

Grupul ArcelorMittal, cel mai mare pro­ducător de oţel din lume, speră să ob­ţină avizul Comisiei Europene pentru preluarea combinatului Ilva din Italia. Tranzacţia ce s-ar putea semna la mii de kilometri distanţă de România ar putea pune în pericol ultimul „bastion“ al si­de­rurgiei româneşti – combinatul de la Galaţi. Pentru a disipa temerile oficia­lilor europeni cu privire la o eventuală concentrare pe piaţa de oţel, ArcelorMittal a acceptat să vândă mai multe active, printre care şi oţelăria din România, dar şi cele din Belgia, Cehia, Luxemburg, Macedonia, precum şi câteva linii de producţie din Italia.
 
Anunţul vine într-un context nu foarte favorabil industriei metalurgice locale, când găsirea unor clienţi este tot mai dif­i­cilă pentru companiile din această industrie, altădată una dintre ramurile- cheie ale economie. Cifra de afaceri din industria metalurgică a atins, în 2016, cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, potrivit unei analize a KeysFin, de 7,5 miliarde de euro, în vreme ce co­merţul cu produse metalurgice a fost de doar 1,3 miliarde de euro. Spre com­paraţie, în 2013, afacerile din metalur­gie depăşeau 7,7 miliarde de euro.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările