Cum ar arăta România într-un scenariu sumbru. De ce este ţara noastră unul dintre performerii Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băncile comerciale sunt testate pentru a demonstra că supravieţuiesc în cazul unei înrăutăţiri acute a condiţiilor de pe pieţele pe care operează FOTO Adevărul
Băncile comerciale sunt testate pentru a demonstra că supravieţuiesc în cazul unei înrăutăţiri acute a condiţiilor de pe pieţele pe care operează FOTO Adevărul

Într-un scenariu pesimist, creionat de Autoritatea Bancară Europeană, economia românească ar parcurge din nou trei ani de criză, cu şomaj ridicat. Totuşi, în scenariul de bază, ţara ar înregistra creşteri economice anuale de peste 2%.

Economia românească prinde viteză şi creşte puternic faţă de statele din Europa Occidentală, însă asta nu a oprit Autoritatea Bancară Europeană (ABE) să îşi imagineze un scenariu negativ cu trei ani de criză economică, pentru a putea testa capacitatea de rezistenţă a băncilor. 

Scenariul negativ presupune trei ani de recesiune, o creştere a şomajului la peste 9% şi scăderi al preţurilor la imobiliare cu peste 12% pe an. Scenariul negativ presupune o scădere economică de 1,4% în acest an, de 1,8% în 2015 şi de 0,7% în anul 2016, valori mult mai mici decât situaţia din 2009-2010, când economia a scăzut cu 7,1% după ce în 2008 creştea cu 7%. Pe de altă parte, acest scenariu advers nu ia în calcul eventualitatea unui război civil în Ucraina sau impunerea de sancţiuni puternice Rusiei. 

În schimb, scenariul de bază de la care se porneşte indică pentru România o creştere de 2,3% pentru acest an, de 2,5% în 2015 şi o revenire la un plus de 2,3% în 2016. Şomajul este şi el estimat să scadă de la 7,2% în acest an la 7,1% anul viitor, pentru ca peste doi ani să ajungă din nou la 7,2%. Pentru locuinţe este prognozată o evoluţie pozitivă, cu un plus de 1,1% la preţuri pentru 2014, urmată de creşteri de 3% şi 5% în 2015, respectiv, 2016.

Scenariul de bază al ABE, considerat probabil având în vedere situaţia actuală, foloseşte estimări publicate de Comisia Europeană pentru anii 2014 şi 2015, în timp ce pentru 2016, prognozele aparţin autorităţii bancare. Proiecţiile privind preţurile locuinţelor aparţin, de asemenea, ABE.

scenarii privind economia romaniei autoritatea bancara europeana 2014

România, din nou „tigrul“ Europei

Economia României a crescut anul trecut cu 3,5%, una dintre cele mai mari rate de creştere din întreaga Uniune Europeană, în vreme ce premierul Victor Ponta a afirmat zilele trecute că rezultatele preliminare arată o creştere economică de 3,2% în primele trei luni din acest an. Mai mult, preşedintele Traian Băsescu se declara şi el „mai optimist decât economiştii“ şi avansa o estimare de creştere economică între 4 şi 5% pentru 2014.

Scenariul advers utilizat de autorităţi presupune majorarea costurilor împrumuturilor pentru emisiuni de obligaţiuni amplificată de o schimbare semnificativă a evaluării riscului de către investitori, deteriorarea în continuare a calităţii creditelor, stagnarea reformelor care ar pune în pericol încrederea în sustenabilitatea finanţelor publice, precum şi lipsa măsurilor de restructurare a băncilor. Parametrii testelor de stres includ scăderi puternice pe burse, precum şi intrarea în recesiune a tuturor ţărilor din UE, inclusiv a Poloniei care a evitat această situaţie pe parcursul crizei începute în 2008.

Banca Centrală Europeană testează 124 de bănci 

Autoritatea Bancară ia în calcul pentru Uniunea Europeană o contracţie a Produsului Intern Brut de 0,7% în acest an, în scenariul pesimist, în timp ce şomajul s-ar situa la 11,3%, scăderea de pe piaţa rezidenţială s-ar duce la 7,9%, iar cea de pe piaţa comercială la 3,6%. În schimb, aşteptările de bază ale instituţiei indică un avans economic de 1,5% în acest an, cu o rată a şomajului de 10,7%, precum şi creşteri pe piaţa imobiliară, de 0,9% pe segmentul rezidenţial şi de 1,5% pe cel comercial.

Testele de stres vor viza 124 de bănci de importanţă sistemică în UE şi sunt efectuate în paralel cu o evaluare a calităţii activelor din sistemul bancar derulată de către Banca Centrală Europeană.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/crestere-economica-romania" target="_blank">View the story "crestere economica Romania" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite