Cum va arăta noul sistem de redevenţe la petrol şi gaze naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Extracţia gazelor naturale din Marea Neagră va aduce, din 2019, independenţa energetică a României şi Republicii Moldova   FOTO Reuters
Extracţia gazelor naturale din Marea Neagră va aduce, din 2019, independenţa energetică a României şi Republicii Moldova   FOTO Reuters

Noul sistem de redevenţe la petrol şi gaze naturale, care va fi introdus de la 1 ianuarie 2015, va prevedea diferenţieri între concesiunile de pe uscat, cele maritime şi cele de mare adâncime, în vreme ce un regim stimulativ va fi implementat şi pentru zăcămintele aflate aproape de epuizare, pentru a stimula extracţia.

Premierul Victor Ponta a declarat ieri că „ideea nu este să iei foarte mult din puţin, ci puţin din foarte mult, pentru că, per total, asta înseamnă continuarea investiţiilor şi înseamnă avantaje pentru ţară, inclusiv pentru buget, pe care le ştim cu toţii“.

El a mai afirmat că exploatarea unei resurse pe uscat presupune cheltuieli diferite faţă de una pe mare. „Cu siguranţă, şi asta este practicat la nivel european şi mondial, nu poţi să ai aceleaşi redevenţe pentru resursele exploatate terestru şi cele din mare, mă refer la Marea Neagră în cazul nostru, pentru simplul motiv că sunt difrerenţe uriaşe de investiţii şi de profit. Şi atunci ideea este să găsim un sistem diferenţiat şi lucrăm împreună cu experţii Băncii Mondiale la un sistem diferenţiat de redevenţe care să păstreze şi exploatările din off shore profitabile“, a sus Ponta.

În schimb, Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), a declarat că statul va purta negocieri cu producătorii pentru concesiunile actuale astfel încât să crească sumele care ar fi colectate la buget.

Redevenţele au fost subiect constant de scandaluri în ultimii ani, statul colectând doar 200 de milioane de euro anual din redevenţele la petrol şi gaze. În acest moment, redevenţele sunt între 3% şi 13,5% din valoarea producţiei, în funcţie de mărimea zăcământului.

Noul sistem va afecta atât Petrom şi Romgaz, dar şi Exxon şi Lukoil, care au concesiuni în Marea Neagră, sau Chevron, care caută gaze de şist în Moldova şi Dobrogea.

Mai puteţi citi:  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite