Cum va fi afectată România de plecarea Nokia. Băsescu: Vor pleca şi alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După Dacia, Nokia a fost anul trecut al doilea mare exportator din România, iar în semestrul I din 2011 telefoanele mobile au devenit principalul export al ţării noastre. Decizia anunţată joi de reprezentanţii Nokia, de a închide fabrica de la Jucu, înseamnă o pierdere de circa 1% din Produsul Intern Brut al ţării.

Cum a ajuns Nokia de la lider mondial la un pas de faliment

Cifra de afaceri înregistrată în 2010 de Nokia Romania SRL însumează 6,7 miliarde lei (1,6 mld. euro) adică aproximativ 1,3% din PIB-ul României.

Deşi recunoaşte că imapactul în PIB-ul României va fi semnificativ, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor Intercapital Investment Management susţine că retragerea Nokia poate fi compensată de  revigorare în construcţii şi agricultură.

În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Traian Băsescu, el a menţionat că acest fenomen nu poate fi compensat decât prin crearea de locuri de muncă în baza deciziilor luate de Guvern.

Băsescu: Am averizat asupra riscului ca multinaţionalele să-şi reducă activitatea în România

Şeful statului şi-a exprimat îngrijorarea că actuala birocraţie îi va determina şi pe alţi investitori să plece din România, spunând despre decizia Nokia că reprezintă un fenomen la care România trebuie să se aştepte.

"Aş face un comentariu legat de asta şi potenţialii investitori pe care îi avem. Cei care vor să facă prospecţiuni în Marea Negră sau cei care vor să exploateze aur...dacă îi mai ţinem în loc cu birocraţia şi cu ezitarea de a ne asuma decizii importante vor pleca şi aştia.

image

Închiderile potenţiale nu se pot referi numai la Jucu, eu aş privi şi la alte industrii, nu este o noutate. Eu am cerut Guvernului să vizeze creare de locuri de muncă în deciziile pe care le ia", a declarat şeful statului, înainte de plecarea Varşovia.

"Ca impact în PIB, pierderea fabricii de la Nokia poate fi compensată în următorii ani de alte componente, precum construcţiile şi agricultura, care s-au ajustat mult în ultimii ani în timpul recesiunii economice, însă acest lucru depinde de modul în care sunt implementate proiectele de infrastructură şi de creşterea gradului de absorţie a fondurilor europene. Există sectoare economice care s-au ajustat mult în perioada de recesiune sau au rămas mult în urmă. Acest lucru se datorează lipsei de investiţii sau investiţiilor direcţionate în mod haotic, a declarat pentru Mediafax Andreea Gheorghe, director general al societăţii de administrare a investiţiilor Intercapital Investment Management.

De asemenea, şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, spune că retragerea Nokia va avea ca efect scăderea încrederii investitorilor străini în România.

"Ştirea alimentează suplimentar un anume pesimism faţă de investiţiile în România, ceea ce se va traduce în menţinerea la nivel ridicat a discount-urilor solicitate de investitori străini pentru a investi în acţiunile cele mai importante de la BVB", a afirmat el.

Vreme: Salarizarea din România este încă atractivă pentru investitori

De altă părere este analistul firmei de brokeraj Tradeville Dragoş Dărăbuţ, care consideră că închiderea fabricii nu va afecta încrederea investitorilor faţă de România, având în vedere că din comunicatul Nokia reiese că decizia a fost una strategică şi nu a fost luată din motive care ţin de contextul economic regional.

Părerea lui este susţinută de ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, care a precizat că nu are semnale că plecarea Nokia ar putea fi un semnal prost pentru potenţiali investitori. "Discutăm de o resursă umană bine pregătită în România, avem programatori buni, salarizarea este încă atractivă faţă de alte ţări din UE şi multe alte companii şi-au exprimat interesul de a veni în România pentru că vor să îşi lărgească businessul.

image

Ministrul Comunicaţiilor, despre retragerea Nokia din România: Probabil vor mână de lucru mai ieftină

De exemplu, am vorbit cu cei de la Huwei, care au în Europa multe centrale telefonice şi au nevoie de service. Compania Ericsson are deja 800 de angajaţi în România şi vrea să urce cu încă 500. Cu cei de la Dell am discutat, de asemenea, despre intenţia lor de a investi în România", a subliniat Vreme.

Încrederea populaţiei şi companiilor în economia românească a continuat să scadă uşor în septembrie, cu 0,7 puncte, la 91,6 puncte, urmând tendinţa negativă generală de la nivelul Uniunii Europene, potrivit unui sondaj lunar realizat de Comisia Europeană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite