Cum acoperă Ponta amânarea majorării accizei la carburanţi? Ia de la Băsescu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FMI cere compensarea veniturilor nerealizate din cauza amânării accizei suplimentare pe benzină şi motorină. În replică, Victor Ponta spune că va lua bani de la Preşedinţie şi dintr-o rectificare aplicată abia la vară.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a transmis ieri o declaraţie în care atrage atenţia că sunt necesare măsuri care să compenseze veniturile pierdute de stat prin amânarea cu trei luni a creşterii accizei la carburanţi. Premierul Victor Ponta nu s-a arătat însă neliniştit din cauza acestui avertisment.

Întrebat de jurnalişti cum va acoperi golul de venituri rezultat din amânarea majorării accizei la carburanţi, premierul a avut două răspunsuri.

Mai întâi, dimineaţa a spus că banii pentru compensare ar putea veni „de la Administraţia Prezidenţială, că domnul preşedinte a spus că sunt bani“.

Apoi, la şedinţa de Guvern, a explicat ce alte soluţii mai pot fi găsite.

O misiune a Fondului se va afla la Bucureşti în luna ianuarie pentru discuţii cu autorităţile, vizând combinarea primelor două evaluări ale acordului stand-by.

Amânare pentru semestrul II

Efectul amânării majorării accizelor la carburanţi va fi analizat după primele trei luni, dar un eventual gol de venituri nu poate fi reglat decât prin rectificare, a arătat Ponta. Corecţia poate fi efectuată numai în semestrul II, rectificare bugetară care, în aceste condiţii, poate fi negativă.

Şeful Guvernului a amintit că, potrivit Legii responsabilităţii fiscale şi practicii europene, prima rectificare bugetară de pe parcursul unui an nu poate fi efectuată decât din al doilea semestru.

O să facem calculele după primele trei luni şi o să vedem dacă este vorba de venituri suplimentare. Dacă se va constata că nu există venituri suplimentare, prima rectificare este în luna iulie şi doar atunci pot fi realocaţi banii“, a spus Ponta.

El a arătat că preşedintele Traian Băsescu a transmis că nu va fi creat un gol de venituri în buget prin amânarea majorării accizelor deşi lui, ca prim-ministru, cifrele îi indică exact contrariul.

„Nu există decât două variante după 1 iulie: ori constatăm încasări suplimentare sau cheltuieli mai mici ori facem o rectificare negativă“, a afirmat Ponta.

Premierul a adăugat că nu se poate vorbi „în general“ de majorarea altor taxe şi nici nu ia în calcul altceva decât bugetul aprobat de Parlament.

"Suma lipsă este destul de mică"

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în câteva rânduri că nu va promulga Legea bugetului de stat dacă acciza la carburant va fi majorată. Apoi premierul a precizat că negociază cu finanţatorii internaţionali amânarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorină. Ulterior, premierul a anunţat că va amâna cu trei luni majorarea accizei şi la benzină, nu doar la motorină, iar şeful statului a precizat că în aceste condiţii poate promulga bugetul.

Faţă de 2,4 miliarde, cât era prevăzut în bugetul de stat venituri din această taxă, suspendarea aplicării pe trei luni înseamnă 600 de milioane de lei mai puţin în bugetul de stat, sumă care, potrivit preşedintelui, este „foarte mică în raport cu excesele din buget“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite