Cultele religioase ar putea primi cu 89% mai puţini bani decât anul trecut. Iohannis s-a întâlnit cu Patriarhul Daniel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica ortodoxă română din Elisabetin

Suma alocată pentru susţinerea cultelor religioase, în acest an, va fi de numai 28 milioane lei, cu aproape 89% mai puţin decât execuţia preliminată pe anul trecut când finanţarea acordată de stat în acest scop a fost de 249 milioane de lei.

Contribuţia statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească cu 2,36%, anul acesta, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei în 2021, transmite Profit.ro.

De asemenea, pentru sprijinirea salarizării personalul neclerical este prevăzută o creştere a sumei alocate în bugetul de stat cu peste 83%, de la 4,815 lei în 2020 (similară cu cea din 2019) la 8,835 milioane lei anul acesta.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, o întrevedere cu Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la reşedinţa patriarhală, însă niciuna dintre cele două instituţii nu a transmis informaţii despre subiectele abordate în cadrul întâlnirii. 

Potrivit sursei citate, experienţa anilor anteriori arată că situaţia alocărilor bugetare destinate cultelor religioase se poate schimba pe parcursul unui an, cum s-a întâmplat de exemplu în mandatele Guvernelor Cioloş sau Grindeanu. 

De exemplu, prin Legea bugetului de stat pe 2016, elaborată de fostul Cabinet tehnocrat Cioloş şi adoptată în decembrie 2015, nu era prevăzută niciun fel de finanţare pentru sprijinirea unităţilor de cult. Acest lucru a stârnit iniţial o reacţie de dezamăgire din partea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române. Ulterior, în urma unei convorbiri telefonice cu Patriarhul Daniel, fostul premier Cioloş a declarat că l-a asigurat pe acesta că va finanţa proiectele de investiţii importante ale BOR şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare, "în funcţie de posibilităţi", pentru lăcaşele de cult în construcţie.

Sursa citată menţionează că alocările de la buget sunt destinate conservării lăcaşurilor de cult monumente istorice şi a bunurilor din patrimoniul cultural naţional aparţinând cultelor, pentru completarea fondurilor proprii necesare întreţinerii şi funcţionării unităţilor de cult cu venituri mici sau fără venituri, pentru amenajarea şi întreţinerea muzeelor cultural-religioase, pentru construirea şi repararea lăcaşurilor de cult, pentru achiziţionarea de imobile necesare desfăşurării activităţii unităţilor de cult şi de asistenţă socială susţinute de acestea, pentru sprijinirea activităţilor de asistenţă socială organizate de cultele religioase în spitale, centre de plasament, cămine pentru bătrâni şi alte forme de asistenţă, precum şi pentru susţinerea unor acţiuni cu caracter intern şi internaţional realizate de cultele religioase din România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite