Cu cât s-au scumpit alimentele după instituirea situaţiei de urgenţă

Cu cât s-au scumpit alimentele după instituirea situaţiei de urgenţă

Alimentele s-au scumpit în martie, după instituirea situaţiei de urgenţă, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de statistică (INS).

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit INS, alimentele au înregistrat cea mai mare creştere a preţurilor, în luna martie comparativ cu februarie, respectiv de 1,46%.
 
Preţul cartofilor a urcat cu 8,74%, al fructelor proaspete cu 5,22%, citricelor cu 2,93%, conservelor din carne cu 1,26%, brânzei cu 1,02%, făinei cu 1,79%, pâinii +0,98%.
 
Pe total produse alimentare, a scăzut doar preţul la ouă, cu 1,7%.
 
Potrivit INS, preţul produselor nealimentare au scăzut cu 0,09%, în martie comparativ cu luna precedentă.
 
Cele mai mari scăderi au fost înregistrate la combustibili, de 2,64%. În rest au fost creşteri de până într-un procent, cu excepţia tutunului şi ţigărilor, de 2,01%. Cărţile a urcat cu 0,97%, aragazele cu 0,24%, frigiderele şi maşinile de spălat cu 0,17%, autoturismele si piesele de schimb cu 0,54%.
 
În ceea ce priveşte serviciile, preţurile au urcat cu 0,35%. Cele mai mari scăderi au fost la transportul aerian de 11,62% şi la cel interurban de 0,3%.
 
Pe de altă parte, preţul serviciilor poştale a urcat cu 4,64%, al celor de telefonie cu 0,91%, îngrijire medicală cu 0,56%.
 
Per total, inflaţia anuală a fost de 3%, la fel ca în februarie.
 
„Preţurile de consum în luna martie 2020 comparativ cu luna martie 2019 au crescut cu 3,0%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,7%”, spune Institutul Naţional de Statistică (INS).
 
Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2019 – martie 2020) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2018 – martie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,7%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,7%.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: