Criteriul calitate-preţ va putea fi luat în calcul de autorităţi la atribuirea contractelor de achiziţii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile vor putea lua în calcul la atribuirea contractelor de achiziţii publice trei criteria, respectiv preţul cel mai scăzut, costul cel mai scăzut sau cel mai bun raport calitate-preţ, potrivit proiectului noii legi a achiziţiilor publice, lansat în dezbatere publică.

„Cel mai bun raport calitate-preţ se determină pe baza unor factori de evaluare care includ aspecte calitative, de mediu şi/sau sociale, în legătură cu obiectul contractului de achiziţie publică/acordului-cadru“, se arată în proiect.

Factorii de evaluare luaţi în calcul pot viza calitatea, inclusiv avantajele tehnice, caracteristicile estetice şi funcţionale, accesibilitatea, conceptul de proiectare pentru toţi utilizatorii, caracteristicile sociale, de mediu şi inovatoare şi comercializarea şi condiţiile acesteia. De asemenea, se pot lua în calcul factori precum organizarea, calificarea şi experienţa personalului desemnat pentru executarea contractului, în cazul în care calitatea personalului desemnat poate să aibă un impact semnificativ asupra nivelului calitativ de executare a contractului, potrivit Agerpres.

Şi serviciile post-vânzare, asistenţă tehnica şi condiţiile de livrare, cum ar fi data livrării, procesul de livrare şi termenul de livrare sau de finalizare pot constitui factori determinanţi pentru determinarea raportului calitate-preţ.

„Criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-preţ include în mod obligatoriu un element de preţ sau de cost; în situaţia în care elementul de preţ sau de cost este un preţ sau cost fix, factorii de evaluare se referă numai la calitatea produselor, serviciilor sau lucrărilor care fac obiectul achiziţiei“, se precizează în proiect.

Pe de altă parte, proiectul de Lege impune şi un document unic de achiziţie european, E-certis, prin care se depun solicitările de participare, constând într-o declaraţie pe propria răspundere actualizată, ca dovadă preliminară în locul certificatelor eliberate de autorităţile publice sau de terţi care confirmă că operatorul economic în cauză îndeplineşte următoarele condiţii: nu se află în niciuna din situaţiile de excludere menţionate de lege, îndeplineşte criteriile privind participarea, îndeplineşte criteriile de selecţie stabilite de autoritatea contractantă în conformitate cu prevederile legii.

Proiectul noii legi a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice şi supus dezbaterii.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite