Cristian Socol, consilier al premierului, la Adevărul Live: Acum ar fi momentul pentru reducerea de impozite şi taxe, economia a început să-şi revină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România există o polarizare socială foarte mare, cu 15% din populaţie încasând 85% din venituri, iar 85% din populaţie se înghesuie pe 15% din venituri, situaţie ce ar putea crea probleme României în viitor, a declarat, la Adevărul Live, Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta. Socol a mai sus că acesta este momentul prielnic pentru tăierea impozitelor şi taxelor întrucât economia a început să îşi revină.

Despre neimpozitarea profitului reinvestit

Este deja bătută în cuie din iulie neimpozitarea profitului reinvestit, acum ne vom bate ca leii şi pentru reducerea CAS, pentru că cea mai mare conformare a fost pe reducerea CAS, nu pe reducerea TVA.

 

Despre energie şi redevenţe

Guvernul a acordat o serie de măsuri pentru a compensa creşterea preţurilor cu energia şi gazele, dar Guvernul din 2011 a fost cel s-a angajat la liberalizarea preţurilor la gaze, noi poate o făceam pe perioade mai mari. 

Dar vedeţi, şi marii consumatori nu se pot baza mereu doar pe subvenţii de la stat, nu se poate să trăieşti la infinit doar cu perfuzii. Dar la noi, România s-a angajat să devină lider energetic, dar nu s-a uitat la costuri. 

Anul acesta trebuie schimbat nivelul de redevenţe, avem un nivel foarte mic - de 1% din PIB, Bulgaria are 6%. Dar trebuie făcut un balans, dacă vrem mai mulţi bani la buget sau investiţii, Petrom investeşte anual un miliard de euro şi a găsit zăcăminte de gaze în Marea Neagră, la prima sondă, acum intră cu a doua sondă. Trebuie să ne gândim ce vrem.

Despre industrie

Industria are o pondere în PIB de 31% a industriei. Statele industrializate, precum Germania, au o bază industrială dezvoltată şi dus-o mai bine în criză. Unde stau eu ce vezi pe stradă? Farmacii, bănci, covrigării, şaormării şi jocuri de noroc. Multe state dezvoltate au pus accent pe servicii. România a ajuns la 31% industrie, n-am mai avut un astfel de procent din 1976, când Ceauşescu făcea industrializarea. Dar este şi un mare risc, pentru că se concentrează pe câteva ramuri. Avem 10 judeţe care au 70% din angajaţi, avem doi mari producători auto, mai e Bucureştiul care face 26% din PIB. Avem câţiva coloşi din aştia de care mai depind pe orizontală şi multe alte IMM-uri. Dar avem alte zone subdezvoltate, Trebuie să facem o industrializare agresivă. Am atras atenţia: nu avem politică industrială, timp de 10 ani am dus o politică darwinistă. Avem nevoie de un Consiliu de Programare Economică, avem multe institute economice. România a avut o boală a inflaţiei de strategii, dar nu avem obiective clare, nu avem instituţii desemnate care să le îndeplinească, nu avem criterii de evaluare.

Despre scăderea TVA

Nu le poţi face pe toate. Acum ar fi momentul pentru reducerea de impozite şi taxe, economia a început să revină. Acum prinzi valul de credibilitate, pentru că cifrele macro din România arată bine. Acum ar fi momentul. Dacă ai scădea TVA-ul pe general ar fi o măsură foarte bună, dar cine n-ar face asta dacă ar exista bani la buget? Imediat cum s-ar găsi spaţiu fiscal ar trebui făcut, dar după cum ştiţi, jumătate din TVA nu se colectează în România. Dacă ar plăti toţi TVA, am avea TVA de 13%, aşa cum arată Consiliul Fiscal. 

Dar acum nu avem spaţiu fiscal, ce putem face noi este scăderea CAS cu 5 puncte procentuale din vară şi neimpozitarea profitului reinvestit. E un angajament la care ţinem foarte mult. Avem una dintre cele mai împovărătoare fiscalităţi pe muncă, iar locurile de muncă nu cresc aşa cum ne-am aşteptat. La exporturi trebuie să rambursezi TVA. Se văd încasările, dar o parte se mai duce şi înapoi.

Despre bugetul Ministerului Dezvoltării

Guvernul nu poate tăia banii de la Ministerul Dezvoltării, deoarece în câteva luni am intra în procedură de infringement, noi ne-am asumat la Uniunea Europeană că ducem canalizare şi apă potabilă la sate. Sunt de acord, anul acesta necesarul de finanţare al României a scăzut cu 10 miliarde de lei anul acesta, dar nu a existat an în care Ministerul de Finanţe să nu aibă un buffer pentru cheltuielile cu dobânzile. Priviţi, situaţia din Ucraina poate să escaladeze, atunci ce facem, tăiem de la Educaţie sau Sănătate pentru a acoperi cheltuielile cu dobânzile?

Nimeni nu spune acum că noi ne susţinem singuri.

Eu am recomandat ca să mergem pe maturităţi mai mari şi să ne împrumutăm pe termen mai lung, dacă se aglomerează multe termene de scadenţei pe termen scurt, fondurile speculative atacă atunci. Aşa au fost atacate Grecia sau Portugalia.

România are un buffer de 5 miliarde de euro, care acoperă necesarul de finanţare pe patru luni. Standard & Poors este singura agenţie care încă ne mai ţine în categoria junk. După Singapore, România a avut cea mai dură ajustare economică şi prima din Europa. 

Despre FMI

Când vine FMI şi discutăm reduceri de taxe, FMI vine şi ne pune să acoperim golul. E o viziune contabilă. Or, noi nu putem veni să arătăm efectul de multiplicare, pentru că FMI ne cere banii acum.

Despre acciza de 7 eurocenţi

Controlul facturilor pentru transportatorii care cer cei 4 eurocenţi înapoi s-ar putea face împreună cu Ministerul Transporturilor. Un prim filtru îl vor face asociaţiile de transportatori. Dacă se estimează că se vor colecta în nouă luni 2 miliarde de lei, transportatorii vor recupera 353 milioane de lei, agricultorii 50 de milioane de lei. Potrivit statisticilor, 44% din populaţie nu are acces la un autoturism, nu va fi afectată de impunerea accizei.

Despre colectare

Colectarea nu va scădea sub 31% în acest an. A început deja controlul pentru 150 de mari contribuabili din zona Bucureşti-Ilfov, urmează verificări şi în Prahova, Braşov, Mureş, Sibiu.

Noi avem foarte multă muncă la negru în construcţii, Italia a făcut ceva foarte simplu: bază de date cu fiecare lucrător din domeniu, cu poză, a conectat bazele de date la autorităţile publice şi acum nu mai stă să se judece inspectorul ani de zile. Poate închide firma imediat ce constată că se practică muncă la negru. Slovacia a crescut amenzile de 166 de ori, Bulgaria de 15 ori.

Despre creşterea economică şi colectarea de bani la buget

Creşterea economică se vede şi în veniturile indivizilor, căci inflaţia a ajuns la un minim record de 1,04%, în luna februarie există o creştere a salairului de 5%, astfel că ar fi o creştere a puterii de cumpărare cu 4%. Dar în România există o polarizare socială foarte mare, 15% din populaţie ia 85% din venituri şi restul de 85% din populaţie se înghesuie pe 15%.

Există riscuri pe termen lung, ar putea veni partide populiste.

El a afirmat că trebuie crescută colectare, iar ajutoarele trebuie date doar celor care au într-adevăr nevoie de ele.


Invitat în studioulAdevărul Live, alături de jurnaliştii Adina Vlad şi Ion M. Ioniţă, Socol va vorbi şi despre perspectivele de creştere economică din acest an, despre sectoarele care vor menţine economia pe plus. Îşi vor menţine industria, exporturile şi agricultura ritmul de creştere din 2013 este o altă întrebare la care va răspunde consilierul premierului Victor Ponta. 

Cristian Socol este şi blogger adevarul.ro. Mai multe opinii ale lui Cristian Socol.

Cristian Socol, consilier al premierului, despre încasările statului, măsurile fiscale şi motoarele economiei 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite