Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta: Dacă am tăia bani de la Ministerul Dezvoltării, am ajunge în infringement pe canalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii din acciza suplimentară de 7 eurocenţi se vor duce „în mod sigur“ către autostrăzi, iar Guvernul va prezenta semestrial, în mod transparent, care sunt proiectele către care sunt alocate aceste sume, a declarat, la Adevărul Live, Cristian Socol, consilier pe probleme economice al premierului.

În caz contrar, dacă s-ar tăia sume de la Ministerul Dezvoltării pentru a compensa proiectele de autostrăzi , România riscă să intre în procedura de infringement din cauză că ne-am asumat la Bruxelles un program de apă şi canalizare în mediul rural.

„Ştiţi ce-ar însemna să se taie bani de la Ministerul Dezvoltării? Practic, a intra în infringement în câteva luni pentru că noi ne-am asumat către Uniunea Europeană că ducem acces la apă şi canalizare. În condiţiile în care tu n-ai nici a zecea parte prinsă din buget şi din fonduri europene pentru a permite accesul unei mase mai largi de zone la apă şi canalizare, despre ce vorbim? După aceea, banii aceştia pentru autorităţile locale, unde se duc? Toată lumea spune «bun, se duc la baroni», dar există instituţii care pot verifica dacă s-au dus ilegal la baroni, să-şi facă datoria. Nu se pune nicio problemă. Ideea e următoarea, unde se duc banii aceştia? Către biblioteci comunale, apă, canalizare, reparaţii de centrale termice în oraşele mici“, a afirmat Socol.

Preşedintele Traian Băsescu a acuzat în repetate rânduri Executivul că introducerea accizei de 7 eurocenţi este o măsură de finanţare a baronilor locali, şi nu a proiectelor de autostrăzi. 

Guvernul a introdus de la 1 aprilie o acciză suplimentară de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburant vândut, însă agricultorii vor beneficia de o majorare a subvenţiei care va acoperi creşterea costurilor, iar transportatorii rutieri vor putea recupera 4 eurocenţi de la stat pentru fiecare litru de carburant achiziţionat.

Fond-tampon pentru riscul de creştere a dobânzilor

În privinţa fondului-tampon, existent la Ministerul de Finanţe pentru dobânzi, el a spus că ţara noastră a avut în fiecare an o astfel de rezervă, care poate fi folosită în cazul în care vor creşte dobânzile odată cu escaladarea situaţiei din Ucraina.

„Pieţele pot să reacţioneze imediat şi să crească dobânda. Şi atunci ce să facem? Când va fi momentul acela să mergem să tăiem de la Educaţie, de la Sănătate ca să dăm pentru dobânzi?“, s-a întrebat el retoric.

Ministerul Finanţelor a atras marţi 1,25 miliarde de euro de pe pieţele externe printr-o emisiune de euroobligaţiuni cu maturitate de 10 ani, pentru care a obţinut un cost de finanţare de 3,7% pe an, cel mai mic din istoria României, potrivit lui Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget. 

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/acciza" target="_blank">View the story "acciza" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite