Creşterea economică din România şi Europa de Est, ameninţată de lipsa specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa de Est cunoaşte o perioadă fără precedent de dezvoltare economică. Trei ţări fost comuniste, Cehia, România şi Polonia, se bucură de creştere economică rapidă, şomaj scăzut şi inflaţie scăzută. Economia României a crescut cu 5,7% faţă de anul precedent, Republica Cehă cu 4,7% şi Polonia cu 4,4%. Prin comparaţie, media UE a înregistrat o creştere de 2,4% în aceeaşi perioadă.

În acelaşi timp, ţările din Europa de Est (inclusiv Turcia şi Grecia) se confruntă cu o serie de probleme pe piaţa muncii, care le pun în pericol perspectivele de a ajunge din urmă economiile mai dezvoltate din vestul Europei. Potrivit raportului regional Inovantage, ţările din regiune trebuie să se adapteze rapid la noile tendinţe aduse de a 4-a Revoluţie Industrială, cum ar fi automatizarea proceselor repetitive, globalizarea operaţiunilor şi creşterea cererii pentru calificările de nişă. Potrivit raportului, 62% din directorii generali din Europa de Est, găsesc cu dificultate specialişti în domenii digitale, faţă de media globală de 50%.

Raportul Inovantage realizat de Adecco, analizează sistemele de educaţie ale ţărilor din regiune şi arată că acestea au devenit rigide şi prea birocratice pentru mediul economic în schimbare rapidă şi nu oferă absolvenţilor aptitudini şi cunoştinţe care să îi facă angajabili. În cazul liceelor, este nevoie de punerea accentului pe abilitaţi de rezolvare a problemelor, care implică abilităţi sociale, dar şi cunoştinţe din domenii diferite. Fără astfel de aptitudini, arată raportul, candidaţii din regiune riscă să nu îşi găsească slujbele la care aspiră. 

Respecializarea candidaţilor poate diminua tensiunile de pe piaţa muncii

Raportul Adecco arată că în România există o lipsă relativă a specialiştilor IT, a doctorilor şi asistentelor, managerilor din domeniul serviciilor, a profesioniştilor din domeniul financiar, marketing şi relaţii publice. În acelaşi timp, există un excedent în cazul angajaţilor care lucrează cu clienţii, manageri în domeniul comerţului şi funcţionari.

Imagine indisponibilă

„Raportul regional Inovantage, arată clar că lucrurile pe care le învăţăm la şcoală devin irelevante în condiţiile schimbărilor rapide aduse de a 4-a Revoluţie Industrială. În România, vom avea nevoie în curând de re-specializare nu o dată la 20 de ani, aşa cum a fost cazul până acum, ci din 5 în 5 ani. Acest lucru înseamnă că angajaţii trebuie să participe la cursuri pentru noi aptitudini, în timp ce sunt activi pe piaţa muncii, dacă vor să rămână relevanţi pentru posturile viitorului. În acelaşi timp, angajatorii trebuie să investească în astfel de cursuri de respecializare a angajaţilor proprii pentru a nu îi pierde şi pentru a putea creşte afacerea lor în viitor. Fără paşi hotărâţi în direcţia respecializării, Româna riscă să piardă investitori şi oportunităţi de angajare cu salarii ridicate”, afirmă Florin Godean, Country Manager Adecco România.

Potrivit raportului, pe care îl puteţi descărca integral AICI, diversitatea a devenit o componentă cheie pentru succesul companiilor. Firmele dezvoltă acum strategii pentru o forţă de muncă diversă în privinţa vârstei, originii angajaţilor şi a genului acestora, cât şi a contractelor, care pot fi parţiale sau bazate pe munca la distanţă.

În acest climat în schimbare rapidă, raportul solicită angajatorilor şi angajaţilor să pună accentul pe educaţia pe tot parcursul vieţii, învăţarea la locul de muncă prin intermediul stagiilor de pregătire şi al internship-urilor şi mobilitatea angajaţilor. 

Bazându-se pe datele colectate de pe piaţa muncii, raportul prezintă aptitudinile şi domeniile care pot asigura succesul viitor al candidaţilor din Europa de Est:
 

TOP HARD SKILLS (Europa de Est) TOP SOFT SKILLS (Europa de Est) Managementul strategiei IT Creativitate Inginerie Mecanică Leadership & Managementul crizelor Operarea stivuitoarelor Ambiţie şi Rezistenţă Marketing şi publicitate Flexibil şi orientat spre rezolvarea problemelor Ingineria aeriană Deschidere către alte culturi Optimizarea motorului de căutare (SEO) Antreprenoriat Securitate cibernetică Abilităţi IT Analiza datelor Agilitate şi învăţare rapidă Analiză financiară Creativitate
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite