Creşterea alocaţiilor şi a pensiilor - „Mărul discordiei” între ministere. Ce spun Violeta Alexandru şi Florin Cîţu

Creşterea alocaţiilor şi a pensiilor - „Mărul discordiei” între ministere. Ce spun Violeta Alexandru şi Florin Cîţu

Dublarea alocaţiilor pentru copii şi majorarea pensiilor cu 40%, programată pentru toamna acestui an, generează opinii diferite între oficialii din Ministerul Muncii şi cel al Finanţelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

În timp ce ministrul Muncii, Violeta Alexandru, susţine că rolul său este să facî tot posibilul pentru ca aceste creşteri ale veniturilor să se întâmple, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, spune că deja cheltuielile sunt foarte mari, iar la rectificarea bugetară de luni acestea trebuie reevaluate.
 
“Cu privire la pensii şi alocaţii, am fost întrebată în ultima perioadă cum este posibil să afirm că ele vor fi dublate, respectiv că pensiile vor creşte în cuantumul prevazut de lege şi o să vă răspund foarte direct. Pentru că rolul meu ca ministru al Muncii este să fac tot ce este posibil ca acest lucru să se întâmple. Sunt partea unei echipe guvernamentale care face tot ce este posibil ca acest lucru să se întâmple. Sigur că văd şi eu, nu sunt decuplată de realitate, ce se întâmplă în economie, ce se întâmplă în acest moment în societate”, a declarat vineri, ministrul Muncii Violeta Alexandru.
 
Violeta Alexandru a precizat că nu gestionează bugetul şi nu dispune de informaţiile necesare privind imposibilitatea sau regândirea unui alt tip de creştere faţă de pensii, respectiv pentru cuantumul alocaţiilor.
 
“Nu gestionez însă bugetul, nu dispun de informaţiile necesare pentru a face declaraţii publice, vizând imposibilitatea sau regândirea unui alt tip de creştere faţă de pensii, respectiv pentru cuantumul alocaţiilor. Nu dispun de aceste informaţii şi până în momentul în care ele vor fi certificate de situaţia, de evaluarea pe care Ministerul Finanţelor o va face cu privire la încasările la buget, nu-mi voi schimba declaraţia pentru că sunt în această poziţie pentru a lupta astfel încât oamenii să beneficieze de toate drepturile de care au de care au dreptul prin lege”, a explicat Violeta Alexandru.
 
Florin Cîţu: Cheltuielile bugetare sunt prea mari. Trebuie reevaluate
 
Cu doar o zi înainte, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, afirmase că este nevoie de o reevaluare a cheltuielilor bugetare, pentru că în special cele cu asistenţa socială, care cuprinde plata pensiilor publice şi a alocaţiilor pentru copii, sunt foarte mari.
 
 
„Cheltuielile de personal în sectorul public sunt de 109 miliarde de lei pe an, împărţite cu 32 de miliarde de lei autorităţile locale, 56 de miliarde bugetul de stat şi mai sunt vreo 18 miliarde sau restul, cât rămâne, în alte instituţii care sunt cu acţionar majoritar de stat sau parţial şi cu venituri proprii. Am spus că este nevoie de o reevaluare a cheltuielilor bugetare. 
 
În contextul acestei rectificări bugetare, unde avem o creştere a cheltuielilor doar după câteva săptămâni, de aproape 12-13 miliarde de lei şi o scădere a veniturilor în jur de 20 de miliarde de lei sau chiar mai mult, deficitul creşte semnificativ. Problema nu este doar că deficitul creşte, ci că acesta trebuie finanţat. Tot spun asta şi repet: când promitem 1.000 de lei sau 2.000 de lei, trebuie să-i dăm. Asta e problema cu finanţare deficitului, că noi promitem doar pe hârtie. În acest context, este clar că trebuie să reevaluăm practic acele sectoare sau acea parte a bugetului cu cheltuieli mari să vedem dacă putem să le amânăm pentru 2021. 
 
Cele mai mari cheltuieli din buget sunt asistenţă socială şi cheltuielile de personal. Trebuie reevaluat bugetul şi vom veni cu o soluţie zilele următoare. Dublarea alocaţiilor nu e cuprinsă în banii de buget. Nu există o astfel de promisiune în acest moment, pentru că cei care au făcut-o nu a indicat şi surse de finanţare pentru ea. Dar creşterea pensiilor era în bugetul iniţial, însă ea va depinde de execuţia bugetară”, a spus ministrul.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: