Creditul în valută, nociv pentru Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) vizează reducerea finanţării în monedă străină pe pieţele emergente din estul continentului. BERD va propune iniţiative prin care statele est-europene să nu mai depindă exclusiv de capitalul extern, dar care să ducă şi la o reducere semnificativă a creditelor în valută.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare are pregătit un set de iniţiative prin care va susţine dezvoltarea pieţelor monetare şi de capital din statele europene emergente.

Mai citiţi şi:

BNR: Avem nevoie de revenirea creditării

Întărirea monedelor est-europene, un risc

Instituţia financiară s-a gândit să ajute statele emergente din Europa, atât prin operaţiuni de finanţare derulate împreună cu Comisia Europeană şi cu alte instituţii financiare internaţionale, cât şi prin recomandarea de măsuri pentru fiecare ţară.

Conform oficialilor BERD, pieţele de capital ale majorităţii statelor în dezvoltare din Europa sunt dependente de fluxul de bani venit din Europa de Vest, SUA sau Asia. Motiv pentru care economiile statelor emergente europene s-au dovedit a fi foarte vulnerabile, mai ales în contextul crizei globale.

BERD vrea să susţină astfel şi să completeze măsurile luate de multe guverne din Europa emergentă prin creşterea disponibilităţii finanţării din surse locale şi reducerea finanţării în monedă străină pe pieţele autohtone.

Instituţia subliniază că nu doreşte să promoveze utilizarea exclusivă a monedelor locale, ci vrea dezvoltarea unui cadru macroeconomic şi regulatoriu care să asigure pieţe financiare în monedă locală sustenabile şi lichide pe termen lung. Alături de BERD, iniţiativa va fi susţinută şi de Comisia Europeană, Fondul Monetar internaţional, alte instituţii financiare internaţionale, dar şi bănci importante şi asociaţii ale sectorului privat.

Finanţare în moneda locală

BERD va contribui prin operaţiuni de finanţare în monedă locală şi cooperare tehnică în vederea dezvoltării infrastructurii pieţelor locale, prin creditare şi investiţii de capital în monedă locală, inclusiv pentru consolidarea bazei de investitori, dar şi prin dialog cu autorităţile pe tema potenţialelor măsuri, în coordonare cu celelalte instituţii financiare.

În cadrul programului, BERD şi celelalte instituţii amintite vor analiza în ce stagiu de dezvoltare se află piaţa locală a fiecărui stat şi vor propune posibile măsuri specifice. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite