Creditarea a mai cunoscut un minus în noiembrie

Creditarea a mai cunoscut un minus în noiembrie

Creditarea se va relua abia la finele anului viitor, declara recent Nicolae Cinteză, şeful direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR

Soldul creditului neguvernamental a scăzut în noiembrie cu 0,6% faţă de luna precedentă, la 219,7 miliarde lei, pe fondul reducerii împrumuturilor în lei cu 0,4% şi a celor în valută exprimate în lei cu 0,7%, a anunţat luni Banca Naţională a României (BNR).

„La 30 noiembrie 2013, creditul neguvernamental a înregistrat o reducere de 4,1% (-5,8% în termeni reali) faţă de 30 noiembrie 2012, pe seama majorării cu 1,4% a componentei în lei (-0,4% în termeni reali) şi a diminuării cu 7,3% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 5,9%)“, se arată într-un comunicat al BNR.
 
Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 0,3%, la 79,21 miliarde lei, iar faţă de noiembrie anul trecut majorarea a fost de 5,6% (3,7% în termeni reali).
 
Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 0,8%, la 55,76 miliarde lei, iar comparativ cu luna similară din 2012, creşterea a fost de 12,5% (10,5% în termeni reali).
 
Economiile în valută ale populaţiei şi firmelor au crescut cu 0,5%, la echivalentul în a 74,07 miliarde de lei. Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, avansul a fost de 4,7% (în euro - 6,3%).
 
Creditul guvernamental s-a majorat în noiembrie cu 1,7%, la 77,56 miliarde lei. Faţă de noiembrie 2012, acesta a înregistrat o scădere de 0,7% (-2,5% în termeni reali).
 
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali s-au majorat în noiembrie cu 0,5% faţă de octombrie, la 209,04 miliarde lei.
 
Mai puteţi citi
 
Nivelul ridicat al fiscalităţii, concurenţa şi lipsa cererii au fost indicate de firmele participante la un sondaj al BNR ca fiind cele mai presante probleme cu care s-au confruntat în perioada aprilie-septembrie 2013.

Băncile vor mai scoate bani din ţară încă doi ani, dar BNR vrea să frâneze acest proces. Isărescu cere reducerea dobânzilor la credite Dezintermedierea în sistemul bancar va mai continua până la sfârşitul anului viitor-începutul anului 2015, având în vedere că istoria a arătat că acest proces continuă încă cinci ani de la revenirea unei economii pe creştere, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului Fiscal şi economist-şef al Raiffeisen Bank.

Parlamentarii europeni au adoptat marţi, cu o largă majoritate, un ansamblu de reguli destinate împrumuturilor imobiliare, menite să protejeze şi să informeze beneficiarii în privinţa riscurilor şi să evite declanşarea unor noi crize provocate de bule speculative.
 
Aproape 703.000 de români aveau la sfârşitul lunii octombrie restanţe la unul sau mai multe credite contractate de la bănci sau instituţii financiare nebancare, valoarea sumelor cu întârzieri la plată mai mari de 30 de zile depăşind pragul de 2,5 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.
 
Băncile comerciale raportează corect către Banca Naţională a României (BNR) creditele neperformante, dar unele dintre ele mai aplică „nişte păcăleli“, a declarat Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR, la seminarul EU-COFILE.
 
Dobânzile la credite nu vor ajunge niciodată la nivelul celor din Germania atâta timp cât riscul suveran nu este acelaşi, consideră Mişu negriţoiu, preşedintele ING Bank, la un forum financiar.

 

Un român din cinci intenţionează ca în următoarele 6 luni să acceseze un credit bancar de consum, arată rezultatele studiului „Cum arată creditul ideal pentru tine?“ realizat de Banca Românească în parteneriat cu platforma iVox.
 
Restanţele la creditele contractate de populaţie şi firme au ajuns la 7,54 miliarde de euro la finele lunii septembrie, reprezentând aproape 15% din soldul creditelor contractate, valoarea acestora consemnând o creştere cu aproape 20 de milioane de lei faţă de sfârşitul lunii anterioare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările