Costurile de împrumut ale Italiei au scăzut la jumătate, amplificând câştigurile de pe pieţele de acţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile companiilor europene au înregistrat câştiguri subtanţiale astăzi pentru a patra zi consecutiv, ca urmare a succesului licitaţiei de vânzare de obligaţiuni cu scadenţă la şase luni, realizate de Italia. Scăderea costurilor de finanţare pentru a treia cea mai mare economie a Uniunii Europene este un semnal pozitiv pentru pieţe, deoarece înlătură, sau cel puţin amână, momentul intrării Italiei în incapacitate de p

Acţiunile băncii italiene Banca Popolare şi cele al Banca Monte Piaschi di Siena au condus creşterile din sectorul bancar, în timp ce titlurile Tesco Plc, cel mai mare lanţ de supermaketuri din Marea Britanie, au condus creşterea de circa 2,5 procente înregistrată de acţiunile companiilor din sectorul de retail.  Indicele STOXX 600, ce reflectă evoluţia acţiunilor celor mai importante 600 de companii din europa a câştigat 0,5 procente, ajungând la valoare de 243,16 puncte. Indicele a crescut cu peste 2 procente în ultimele trei şedinţe, după ce atenţia investitorilor s-a mutat de la problema datoriilor crizei euro la datele care arătau că cea mai mare economie a lumii, cea americană, începe să îşi revină. Acţiunile Futures ale Indicelui Standard & Poor’s 500 care expiră în martie au crescut şi ele cu 0,2 procente.


„Volumul de acţiuni transferate în piaţă este scăzut şi principalul eveniment urmărit astăzi şi de mâine este licitaţia de obligaţiuni italiene”, a declarat Jean-Paul Jeckelmann, director de investiţii la Banque Bonhote& Cie. din Elveţia, pentru Bloomberg .
Indicele Stoxx 600 a suferit mici modificări ieri din cauza volumului mic de tranzacţii, întrucât pieţele britanice şi cele irlandeze au rămas închise. Indicele a scăzut cu 12 procente de-a lungul acestui an pe fondul extinderii crizei datoriilor dinspre Grecia, către Italia şi Spania.


Investitorii au fost interesaţi de achiziţia obligaţiunilor italiene
Italia a încheiat cu succes licitaţia de astăzi, în cadrul căreia a vândut obligaţiuni cu scadenţa la 6 luni în valoare de 9 miliarde de euro la o dobândă de 3,251%, semnificativ sub dobânda cerută de pieţe în cadrul licitaţiei derulate pe 25 noiembrie, când Italia a trebuit să plătească o dobândă de peste 6,5% pentru a atrage bani din piaţă. Rata de acoperire a ofertei făcute de Guvernul italian a fost de 1,7.

Italia a mai vânzut astăzi şi titluri cu scadenţa în 2013, plătind o dobândă de doar 4,853%, deasemeni sub dobânda cerută de pieţe în cadrul licitaţiei din 25 noiembrie, când cea plătită pentru titlurile cu scadenţă de 1 an a fost de peste 7,8%. Mâine, Italia va derula încă o licitaţie în cadrul căreia va pune în vânzare obligaţiuni scadente în 2014, 2018, 2021 şi 2022 în valoare de 8,5 miliarde de euro.


Piaţa muncii tot mai slăbită în Marea Britanie


Peste Canalul Mânecii însă veştile nu sunt tocmai bune. În Marea Britanie problemele de pe piaţa muncii par a se agrava, deoarece, potrivit Institutul de Statistică al Marii Britanii, numărul celor angajaţi ar putea să scadă la anul cu încă 120.000 de mii de persoane. „Piaţa muncii din Marea Britanie va fi în 2012 mai slăbită decât oricând de la recesiunea din 1990 până astăzi.

Combinaţia de scădere a locurilor de muncă pentru şomeri, nesiguranţa celor actuale şi o eventuală scădere a salariilor va testa rezistenţa şi puterea de a rezolva criza forţei de muncă a Marii Britanii, mai mult decât a făcut-o  recesiunea din 2008-2009”, a declarat John Philpott, consilier economic la CIPD, una dintre cele mai importante asociaţii a specialiştilor în resurse umane din Anglia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite