Controverse vechi şi noi pe tema redevenţelor. Dacă le mărim, alungăm investitorii; dacă le menţinem, nu e bine pentru buget. Ce taxe vor plăti petroliştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sondele din România dau producţii din ce în ce mai mici
Sondele din România dau producţii din ce în ce mai mici

Redevenţele petroliere ar putea fi mărite acum, după expirarea moratoriului acordat Petrom, dar din cauza costurilor mari de operare va trebui să fim precauţi, au afirmat participanţii la conferinţa „Focus Energetic“ având ca temă taxarea în domeniul energiei.

Lucian Bode, fost ministru al Economiei, propune un sistem flexibil pentru redevenţe.

„Ar trebui să aibă două componente: una legată de preţul barilului, astfel încât să încasăm mai mult când preţul e sus, şi altă componentă legată de cantitatea produsă, scăzând astfel presiunea pe investitor în perioadele în care cotaţiile barilului sunt joase“, a spus Lucian Bode.

Cea mai mică producţie la sondă

Alexandru Pătruţi, fost şef al Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), a arătat că în România se înregistrează „cele mai mici producţii la sondă din UE şi, în acelaşi timp, cele mai mari costuri de operare din Europa şi chiar din lume“.

În aceste condiţii, „e greu de crezut că ar mai veni investitori dacă am creşte redevenţele“, a concluzionat Pătruţi. El se întreabă, retoric, de ce în România nu s-au mai făcut descoperiri comerciale semnificative (de ţiţei –mn.n.), iar acolo unde s-au făcut nu a început nicio activitate de exploatare?“.

Redevenţa prea mare ar duce costurile peste preţ

Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a arătat că există riscul ca, în cazul unor creşteri prea mari ale redevenţelor să se subţieze prea mult ori chiar să dispară marja de profit a operatorilor.

„Să zicem că ajungem cu redevenţa la 15%. La un preţ de 100 şi un cost de operare de 40, marja de profit de 60 lasă loc şi pentru cei 15%; dar dacă preţul final scade la 50, cu costul de operare şi redevenţa de 15% ajungem la 55, ceea ce distruge afacerea. De aceea, trebuie să analizăm limitele acestui mecanism al redevenţelor“, a spus Manolescu.

Proiectul de lege privind aplicarea unui nou sistem de redevenţe petroliere va fi finalizat în această vară, urmând să fie trimis Parlamentului pentru dezbatere în luna septembrie, a anunţat Dan Manolescu.

Taxarea, în funcţie de zona exploatării şi de profit

Însă, chiar dacă nu a fost finalizat un prim draft, principiile care vor sta la bază acestui proiect există deja.

Pe scurt, va fi aplicat un sistem diferenţiat de redevenţe, în funcţie de exploatare, dacă e on-shore sau off-shore, dacă e o concesiune nouă sau mai veche etc.

Acesta va fi combinat cu o suprataxă pe profitul obţinut din producţie, însă în acelaşi timp vor fi aplicate deduceri pentru investiţii. Manolescu susţine că prin noul sistem "ne dorim să colectăm la bugetul de stat cel puţin ca până acum".

"Vrem să combinăm acest mecanism al redevenţelor cu un impozit pe profit şi sistem de deduceri. Nu se doreşte renunţarea la redevenţe, ci menţinerea unui sistem de redevenţe şi introducerea unui sistem de impozit pe profit atunci când acesta există. Va fi o cotă aplicabilă tuturor operatorilor. Cota nu este definitivată", a spus Manolescu.

Întrebat cum va fi aplicat noul sistem de taxare combinat cu sistemul de deduceri, Manolescu nu a oferit prea multe explicaţii. A spus doar că vor există anumite reguli pentru deducerea investiţiilor în sectorul upstream (explorare şi producţie petroliere).

În lipsa unor informaţii suplimentare, e dificil de spus dacă este un sistem care avantajează mai mult statul sau mai mult companiile care exploatează resursele petroliere din România. Cert este că acele companii care vor fac investiţii în vederea exploatării vor beneficia de înlesniri fiscale.

Noi licitaţii, numai după adoptarea noului sistem de taxare

Important de menţionat e că o nouă rundă de licitaţii pentru concensionarea unor noi perimetre petroliere va fi demarată după aprobarea în Parlament a proiectului de lege privind noul sistem de taxare. Informaţia a fost anunţată, la „Focus Energetic“, de Gheorghe Duţu, preşedintele ANRM.

Ultima rundă organizată de ANRM a avut loc în 2010, iar de atunci a fost amânată o nouă licitaţie tocmai în ideea că va fi schimbat sistemul de taxare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite